Френската езикова гимназия “Антоан дьо Сент- Екзюпери” отбелязва зо-годишнина

Актуално Градът Култура Новини

Много от възпитаниците на гимназията се реализират успешно в различните европейски институции

През тридесетгодишния си път на развитие ФЕГ се утвърждава като авторитетен център за чуждоезиково обучение, съчетаващ традиции и новаторство в преподаването на френски и английски език.

От 2016 г. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ е член на Световния образователен лейбъл, присъден от Агенцията за преподаване на френски език в чужбина, която е част от Министерството на външните работи на Франция. Отличието носи институционална признателност и е гаранция за разпознаваемост на възпитаниците на училището в нарастващата в световен мащаб конкуренция.

 

Гимназията успешно изгражда своя европейски облик и има утвърдена европейска визия. От 2007 г. във ФЕГ, под ръководството на г-жа Донка Алексиева, ефективно функционира училищния Европейски клуб „Активен европеец“, който е член на Националното сдружение на българските европейски клубове /НАБЕК/. Той намира своето определящо място в развитието на училищната общност като фактор за формиране на европейски ценности и нагласи и усвояване на знания за Европейския съюз. Участието на учениците е силно мотивирано от постигнатите успехи  на национално и европейско равнище.

Учениците са представяли достойно България в Евроскола  (проект на ЕП)  през 2009, 2013 и 2021 г. и показват своята креативност  в различни национални и европейски конкурси и инициативи. Награждавани са многократно от български евродепутати за своята активност с посещение в ЕП в Брюксел.

През 2018 година гимназията е удостоена с плакет „Училище посланик на Европейския парламент “ и се утвърждава като едно от водещите 18 най-активни училища посланици в България (от общо 100) . През 2019 г. младшите посланици и техните ръководители – Донка Алексиева и Даниела Христова, са наградени с посещение в ЕП в Брюксел, като участват в конференция на тема „Бъдещето на Европа“ заедно с други шест европейски държави.

В гимназията е традиция реализирането на проекти по Програмата „Еразъм+“  на ЕС. Успешно реализираният проект на тема „Отговорно потребителство“, съвместно с Испания и Франция, под ръководството на Гергана Душилова и Емилия Христева, помогна на участниците в него да развият потребителски умения и навици, да усъвършенстват своята езикова компетентност.

Активно е участието на ФЕГ и в платформата eTwinning, част от програма Еразъм+.

За целенасочената и качествена работа на учениците и техните ръководители през годините – Росица Шопска, Даниела Христова, Кристина Кирякова, Ели Дечева, гимназията получава през последните пет години знак за качество „eTwinning училище”, което е признание за постиженията на ФЕГ.

Много от възпитаниците на гимназията се реализират успешно в различните европейски институции.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.