АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина ПловдивПод ножа

Ето как общината стопанисва лятно кино Орфей

Година и половина мина, откакто Община Пловдив си върна лятно кино Орфей в западното подножие на Сахат тепе. Взе си го от концесионера с гръмки обещания и оптимистични намерения за прекрасната открита сцена.

Е, към днешна дата площадките пред входа на киното, където се намираше само до преди няколко години добре работещо и поддържано заведение, както и касата за продажба на билети, са се превърнали в бунище и символ на разрухата. Същото се отнася и за тоалетните преди „Орфей“, които са част към обекта.

Това доказват и снимките, изпратени ни днес от наши читатели, тръгнали на разходка в хубавото време към върха на Дановия хълм. В подножието му те са се натъкнали на такава гледка, че коментарите към фотографиите са напълно излишни.

„Развали се и нашето настроение, както и на многото други пловдивчани, които искаха да се разходят като нас до кулата на Сахат тепе, но първото, което виждат на хълма е това. Бунище, безстопанствен обект, който явно някой е забравил, че трябва да поддържа“, коментират читателите ни.

Как се стигна дотук? През зимата на 2021г., по настояването на зам.-кмета по култура Пламен Панов, общината не продължи концесията на обекта и си върна ключа към киното и прилежащата му инфраструктура. С желанието да стопанисва по-добре „Орфей“ от частната фирма, която точно 20 години първо преобрази, после разви, управлява и се грижи за откритата сцена и площадките пред нея- ЕТ „Ванеса – Иванка Коева”. Заговори се за инвестиции на публични средства в откритата сцена, които очевидно не са се случили. Желанието на кметството да намери наемател за заведението пред киното също удари на камък. А темата сякаш бе забравена.

Лятното кино към момента не просто не се стопанисва по-добре от преди, а изглежда като изоставена и безстопанствена клоака. За проблемите с опитите на общината да поддържа обекта се заговори още миналото лято, когато администрацията имаше смелото намерение да направи от „Орфей“ нещо като летен заместител на Дома на културата „Борис Христов“. Уви, това не се случи, а много от събитията там се сблъскаха с тежки организационни проблеми, което засили усещането, че начинът, по който се стопанисва киното по никакъв начин не отговаря на очакванията и дадените заявки.

Видимо от снимките от днес, това лято вероятно ситуацията не само ще е като миналогодишната, а ще е още по-зле, тъй като очевидно никой не полага грижи в момента за обекта.

Остава отворен въпросът защо общината сложи край на нещо, което работеше добре, за да го докара до това състояние.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

  1. Абсолютно поръчкова статия. Киното работеше, КЦМ се включи финансово в преобразяването му. И сега се появява една статия с безобразно боравене с факти и снимков материал от въпросния журналист.. Силно симпатизирам на кмета по култура и ако има с какво Пловдив да се похвали през последните години е в областа на културата .

  2. Това е манталитета на българина каквото и да ни се направи ние сами си го омазваме. По това което виждам ОП Чистота не си върши работата, но пък от друга страна ние като граждани ако сами не си пазим чисто институциите понякога са безсилни пред човешката простотия. Едно не разбирам от статията обаче как от няколко счупени бутилки и болкуци журналиста писал статията стигна до извода как работи киното. Аз какво гражданин мога да кажа, че през летния сезон доста пъти посещавах киното и не съм съгласна с написанито с статията защото това което ми направи впечатление е че седалките бяха сменети , беше боядисано и като цяло беше приятна и освежена обстановката докато по предни години като съм ходила ми правеше впечатление че мазилката се рушеше и седалките бяха много гнусни и изпочупени.

  3. Ами не знам кой отговаря за чистотата в този град . Вероятно господин Дернев знае. Само че е явно има поръчение да атакува най- успешния кмет в този мандат. А той е известно ,че пише по поръчка и не безвъзмездно. Утре сигурно ще напише статия защо е изоставено кино Космос и районът замърсен. Ей , Дернев , много си прозрачен .

  4. И коя е тази ЕТ , за която г-н Дернев плаче така жално ? И все пак киното е лятно, не е зимно , нали? Ще се почисти и ще заработи за пролетно- летния сезон отново , както работеше миналия сезон до късна есен. Хубаво е , че гражданите алармират и напомнят, лошо е когато някой сякаш плаче за засегнатите интереси на някой ЕТ.

    1. Ет-то имаше концесия на обекта, никой за нищо не плаче. Изложени са само факти. Като е лятно киното, значи ли, че трябва да бъде в това състояние?! Най-малкото хората минават оттам за Дановия хълм. Абсолютна мърлящина! Хайде, хората от Общината да си вършат работата, а не да карат някой да пише защитни коментари.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина