Епископската базилика прие първите си посетители (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Градът Живот Новини
Епископската базилика

От общината решиха да пуснат гражданите, които чакаха да видят новото бижу на Пловдив

Десетки пловдивчани се събраха пред Епископската базилика на Филипопол, за да отбележат с присъствието си, макар и отвън, откриването на новото бижу на Пловдив. Нетърпеливи хората поискаха да разгледат чудесата, които се крият под защитната конструкция. Въпреки, че Базиликата отваря врати за посетители от утре, от Община Пловдив позволиха на събралите се пред културно-историческия център да влязат и разгледат мозайките и артефактите отблизо. „Изумително”, чуха се възгласи още при влизането в сградата.

Родители доведоха малчуганите си в двора на комплекса, за да им покажат откритата от археолозите стела, а после да се позабавляват заедно на детския кът източно от базиликата.  Оживи се и площада около Епископската базилика, където от днес работят и сухите фонтани.

Припомняме, че реставрацията и експонацията на мозайките бе осъществена за пет години с финансовата подкрепата на фондация „Америка за България” и Община Пловдив.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982 – 1986 г. Общата ѝ дължина е 82,80 м, а ширината – 36 м, което я прави най-голямата базиликална сграда от IV – VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Впечатляващата ѝ архитектура представлява три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Подовете ѝ са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв.м.

Базиликата е проучена от екипа на Археологическия музей, воден от Жени Танкова, от Елена Кесякова и реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева.

Над 150 птици, както и розети, кръстове и меандри, геометрични фигури, украсяват красивите мозайки, които публиката може от утре да види в новия музей.

Очаква се интересът на пловдивчани към новата забележителност в следващите дни да е огромен. Припомняме, че цените на билетите за посетители бяха определени от Общинския съвет на Пловдив преди няколко месеца и са както следва:

Единичен билет за възрастен – 12 лева. При група над 10 души – 10 лева.

За учащи – 5 лева. При група от над 10 учащи – 3 лева на човек.

Фамилен билет за родители с деца от 7 до 16 години  – 24 лева.

Комбинирани билети за Малка и Епископска базилика – 15 лева за възрастни и 6 лева за учащи.

 

Споделете ни във:

5 thoughts on “Епископската базилика прие първите си посетители (ГАЛЕРИЯ)

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
    Много е интересно! Не разбрах има ли цена на билета за вход за пенсионери и ако има каква е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.