Екобус стартира с 6 автобуса по две линии

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Изпод тепето Новини

6 автобуса по две линии, които да обслужват големите ученически кампуси. Така ще стартира общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус”, чието учредяване бе прието днес от местния парламент. За начало общината трябва или да наеме няколко рейса, или да закупи такива, за да може дружеството да вземе лиценз.

„ Програмата ни е ясна. Имаме концепция за десет години, която включва изваждането на лиценз, което е първата стъпка след учредяването и вписването на дружеството в търговския регистър. Следва и подготовка на цялостен проект, с който дружеството ще участва за финансиране пред европейските програми”, обясни в кулоарите на Общински съвет зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той уточни, че са разработени две линии, които приоритетно да извозват учащи и които обхващат голяма част от училищната инфраструктура. Едната е от Беломорски през центъра до кампусите на бул. „България”. Другата е от Тракия през центъра, също дотам. Става въпрос за бързи връзки, превозващи ученици.

„ За да бъзе изваден лиценз на „Екобус”, общината трябва да наеме подвижен състав или да закупи такъв, ако има достатъчно средства. Опциите са две- да бъдат наети превозни средства или да бъдат закупени малки електро бусове, които да оперират по линиите, докато бъде осъществен големия проект, така че да видим неговата рентабилност още преди да кандидатстваме за финансиране. Ще тестваме тези две линии, които считаме, че са най-натоварени с ученици”, обясни Чонов.

Стартът ще е с шест малки училищни електрически автобуси, които сутрин и следобед ще облекчават трафика, превозвайки учащи. На апортираната 18,5 декара общинска земя в Тракия ще се правят проучвания за възможности за изграждане на зарядна инфраструктура за автобусите.  Според предварителни данни на общината, това е изпълнимо- комбинация от станции за зареждане, соларни панели и енерджи сторидж. В бъдеще фирмата, която ще бъде избрана да доставя автобусите, ще трябва да се съобрази със зарядната станция, за да бъдат съвместими с нея.

ХОРАТА СЕ ВРЪЩАТ В РЕЙСОВЕТЕ

„ Хората  се връщат в автобусите от градския транспорт след пандемията. Това са данните и нашите преброявания. Работи по въпроса за възстановяване на нормалните разписания от преди пандемията. Скоро ще предоставим на кмета заповедта”, коментира шефът на ОКТ Георги Стоилов.

„ Днес се прие нашето предложение, участниците в консорциума да могат да поемат работата на една от фирмите в него, която не може да изпълнява задълженията си. Давам пример- от началото на годината до момента две от фирмите изпълняват транспортната задача на 100 процента. Едната е на много по-нисък процент. Поради ред причини. Днес например единият превозвач не е осигурил и не е извадил седем коли”, коментира Тодор Чонов. Той не пожела да конкретизира кой е превозвачът и кои са линиите.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.