Държавата осигурява безлихвени кредити за хора без доходи

Актуално Новини

Предвиден е гратисен период до 24 месеца и 5 години срок за издължаване

Безлихвени кредити за хора без доходи ще осигури държавата през Българската банка за развитие, стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет. Кредитирането ще е до 4500 лева и е за защита на хора, лишени от възможността да полагат труд. Предвиден е гратисен период до 24 месеца и 5 години срок за издължаване. Кредитирането ще става през 12 търговски банки.

Финансовият министър Владислав Горанов разкри още няколко мерки, по които правителството вече работи. Ще се раздават кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия. ББР ще управлява през търговските банки необезпечени оборотни заеми до 300 хиляди, като 2 милиарда е общият финансов ресурс за този инструмент. Срокът за кандидатстване е до края на годината. Кредити с максимален размер от 3,6 милиона лева ще се раздават и през Европейския инвестиционен фонд. В този инструмент се включват три търговски банки.

През Фонда на фондовете ще могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия. Възможен е гратисен период и лихвена субсидия. Гратисен период до 24 месеца и лихвени нива, значително под пазарните, съобщи Владислав Горанов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.