АктуалноГрадътКултураНовини

Дългочакани български заглавия и спомени за класики на предстоящия София филм фест в Пловдив

Най-новите филми на Томас Винтерберг и Ейбъл Ферара, както и филм за Туве Янсон също част от фестивала

Дългоочаквани български филми, световни фестивални хитове и специална селекция ретроспекции ще бъдат във фокуса на предстоящия през март месец София филм фест в Пловдив. 16-ото пловдивско издание на феста ще се проведе от 17 до 28 март на обичайното място – LUCKY Дом на киното.

Акцент във фестивала е най-новият филм на един от най-обичаните български режисьори Камен Калев – „Февруари“. Това ще е първата прожекция на фестивала на 17 март. „Това е един от най-успешните български режисьори, може би изобщо в историята на българското кино“, коментира директорът на фестивала Стефан Китанов на онлайн пресконференция днес, като добави, че пловдивската публика ще има шанс да обсъди и зададе въпроси на Калев след прожекцията. Други български акценти са заглавията „Петя на моята Петя“, съвременна история, вдъхновена от живота на поетесата Петя Дубарова, както и филмът на Павел Веснаков „Уроци по немски“.

Февруари на Камен Калев

От най-новото от световното кино пловдивската публика ще може да се наслади на новия филм на Томас Винтерберг „Още по едно“, както и „Сибир“ от Ейбъл Ферара. Тази година специално внимание е обърнато и на ретроспекции на стари филми, дигитализирани за модерни прожекции – сред тях са три филма на Вим Вендерс, сред които „Алис в градовете“ и „Париж, щата Тексас“, „Стик номер 3“ на Ким ки Дук и други. „Преживяването на тези филми на голям екран не може да се сравни с нищо, особено с гледане вкъщи, независимо от колко качествено копие“, коментира Китанов.

Още подробности за фестивала:

Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“, представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. „Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. Световен разпространител е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).

Камен Калев е познат на публиката в Кан. Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс. И двата филма участват в „Петнайседневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“. „Февруари“ ще открие София Филм Фест в Пловдив на 17 март 2021, прожекцията стартира в 18.30 часа.

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

Петя на моята Петя

Филмът има субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в Бургас, продукция е на „БЪФ пикчърс”, копродуцент е „Консепт студио”. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент – Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев – Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов; много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор. Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори. Игралният му дебют „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

Уроци по немски

През 2020 прочутият датски режисьор Томас Винтерберг отново доказа майсторство и световна класа с „Още по едно“, селектиран в конкурсната програма на Кан 2020, който триумфира в края на пандемичната година с четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор – Мадс Микелсен. Филмът е с номинация за „Златен глобус“ и е от претендентите за Оскар за международен филм. Представен пред публиката на повече от 20 международни фестивала, с почти толкова награди, историята за „изследователската“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, ще има своята премиера на голям екран в България именно през март.

Легендарната творба на майстора Фолкер Шльондорф „Тенекиеният барабан“, носител на „Златна палма“ в Кан 1979 и на Оскар за чуждоезичен филм ще бъде показан през март в неговата режисьорска версия. Малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък – тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте – дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса…

Новият филм на култовия режисьор Ейбъл Ферара „Сибир“ е с участието на великолепния Уилям Дефо и разказва за човек, който бяга в свят, който е странен и студен. Кожите и огънят го пазят от студа, пещерата е негов подслон. Той е несретник, решил да живее в самота. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

Творбата на корейския майстор на киноразказа Ким Ки-дук „Стик № 3“ е удостоена през 2004 година със „Сребърен лъв“ за режисура във Венеция и ще се срещне с публиката в Пловдив като част от специалната програма-ретроспектива „СФФ 10“. Историята проследява един бездомник, който живее като фантом; ежедневието му се състои във временно настаняване в къщи и в апартаменти, за които узнава, че ще бъдат свободни (за известно време). Какво се случва, когато по прищявка на съдбата пътят му се пресича с този на красавица, обречена на невидимо съществуване?

Британският режисьор Хю Хъдсън е един от специалните 25 творци, носители на Наградата на София, избрани да бъдат представени с емблематични свои творби във фестивалната програма през 2021 година. Носителят на четири награди „Оскар“, три награди „БАФТА“, „Златен глобус“ за 1982 година и актьорски приз от Кан 1981 „Огнените колесници“ е емблематичен разказ за истинската история на Ерик Лидъл и Харълд Ейбрахамс, които надмогват личните си проблеми и се надпреварват за златен олимпийски медал през 1924 г. съответно за Великобритания и Шотландия. Дълбоко религиозният Лидъл застава на старта, въпреки че той се пада в неделя, а евреинът Ейбрахамс трябва да се изправи срещу антисемитизма.

Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческа и социална свобода, а и едно ново изпитание – увлечение по театралната режисьорка Вивика Бандлер. Туве осъзнава, че любовта, за която копнее, трябва да е взаимна. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот.

Туве Янсон

С „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“ и „Буена Виста Соушъл Клъб“ програмата на СФФ в Пловдив предлага среща на новите поколения с класики на един от верните приятели на България – уникалният майстор на образи Вим Вендерс. Не пропускайте специалния акцент върху неговото творчество!

През 1994 година се появява забележителна творба, която предизвиква удивлението на киноспециалистите и получава един от най-престижните призове в света – „Златен лъв“ на най-стария филмов фестивал във Венеция. „Преди дъжда“ на македонския режисьор Милчо Манчевски е своеобразна мозайка от човешки съдби, които по непредвидим начин се преплитат и създават образ на реалността, а личното щастие неизбежно зависи от пътя, по който поемаш…

Най-новият филм на германския режисьор Кристиян Пецолд „Ундине“ предизвика възторга на журито в Берлин през 2020 година и чаровната Паула Беер беше удостоена със „Сребърна мечка“ за най-добра актриса, както и с приза на ЕФА за нейното превъплъщение. Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и изживява една драматична любовна история, която ще трогне и очарова публиката в Пловдив.

Програмата започва на 18-и март и ще продължи с прожекции до 28-и март, като ще представим и още фестивални акценти до края на месеца. Повече информация можете да откриете на сайта – София Филм Фест в Пловдив и в социалните мрежи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина