Дондуковата градина – „забравеният“ градски парк

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини
Често чуваме пловдивчани да назовават Цар-Симеоновата градина като „Градската“ , но въпреки нейната дългогодишна история – тя далеч не е първият парк под тепетата, разказва единственият двуезичен гид за града Lost in Plovdiv.

С около 14 години по-рано, веднага след Освобождението, е създадена първата градска градина с представителни и обществени функции не само в Пловдив, но и за България, днес по-известна като „градинката до Енергото“. Тя също е дело на прочутия „министър на цветята“ Люсиен Шевалас, а главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име тя днес носи.

През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. От 1993 г. тя е в режим на опазване на исторически зелени площи в район Централен на града.

Паметникът на капитан Александър Бураго, чийто ескадрон пръв влиза в Пловдив и освобождава града през януари 1878 г. е издигнат в парка през 1969 г. През 1960-те години в градината е изграден Дом на младоженците, а през 1973 г. е изградена зала Лотос. В дома и залата десетилетия наред се сключват граждански бракове, именуване на деца, златни и сребърни сватби.

Цялата статия четете в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

1 коментар за “Дондуковата градина – „забравеният“ градски парк

  1. Сам в българия, имената на Завоевателите останаха гордо да висят... затова и сме на този хал! каза:

    Няма нужда два века , а и за в бъдеще да се нарича в чест на откровените поробители и завоеватели на България ! Крайно време да бъде преименуван, нима нямаме видни и знатни пловдивски родове и личности?!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.