АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеКултураНовиниНощна смяна

Дон Жуан и дъждът – вълшебна вечер с Опера Пловдив на Античния – ВИДЕО

Човешките и природните стихии в новия спектакъл на Държавна опера – Пловдив си дадоха среща на Трихълмието в четвъртък вечер. Дъждът този път прекъсна премиерата за сезона на Дон Жуан, част от любимия фестивал Opera Open.

Тази вечер на сцената празнуваше 30 години творческа дейност полският баритон Марчин Брониковски в образа на непоправимия прелъстител в провокативната постановката на Михал Знаниецки.

Той изправя Дон Жуан в отчаян примитивен процес срещу невероятни, силни жени, а декора на италианския художник на Луиджи Сколио прави аналогии със „Сатирикон“, пренасяйки действието в съвременен СПА курорт – символ на разпуснатост.

На сцената има изграден истински басейн с римска мозайка, в който водите измиват греховете.

Античният театър бе преобразен с художественото осветление на Дариуш Албрихт и проекциите на Каролина Ячевич, в които са вплетени рисунки на сюрреалиста Рафал Олбински.

В 9,57 часа, малко преди края на първо действие, лятото прояви характер с първите капки хладен дъжд. Домакините прекъснаха спектакъла, за да изчакат милостта на времето, като опънаха шатра на пианото, където Урош Угаркович забавляваше най-верните фенове, останали да чакат с надежда края на дъжда.

Природата нито за миг не помрачи настроението.

Истинска еуфория предизвика хористът Борис Кучков, който на три пъти излезе на сцената по халат и джапанки. Той хвърляше рози към публиката, потопи се в басейна, „поплува“ с огромен зелен пояс и изпрати въздушни целувки на публиката.

За съжаление, поради натоварения график на Античния театър, не може да бъде насрочена друга дата за спектакъла. В този случай се прилага политиката на Държавна опера Пловдив при дъжд, в сила от 2018г, а именно: 
-В случай, че представлението бъде окончателно анулирано преди края на Първо действие, зрителите имат право да закупят билет за същата категория места за друго представление от Opera Open с ??% намаление от пълната цена при представяне на своя билет.
Отстъпката може да бъде получена в срок до 15ти юли на касата на Опера Пловдив в Дом на културата и на лятна каса Opera Open на Главната улица /срещу стълбите на Каменица/,“ написаха от Операта във Фейсбук.

От там съобщиха за Под тепето, че обмислят как да пренесат спектакъла на закрита сцена наесен.

Освен това се предвижда турне в чужбина идната годината с Дон Жуан.

Диригент – Диан Чобанов
Режисьор и художник на костюмите – Михал Знаниецки
Сценограф – Луиджи Сколио
Хореограф – Мариана Крънчева
Автор на картини – Рафал Олбински
Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Речитативи – Драгомир Йосифов
Дон Жуан – Марчин Брониковски – гост
Донна Анна – Евгения Ралчева
Дон Отавио – Георги Султанов
Командорът – Александър Носиков
Донна Елвира – Марияна Панова
Лепорело – Август Меотдиев
Церлина – Ива Ананиева
Мазетто – Николай Бачев
Хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.
 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

  1. Рядкост е този клип, показващ отблизо в едър план как Мария Калугеропулос-КАЛАС изпява КАСТА ДИВА:
   https://www.youtube.com/watch?v=RPye-M1vVWI
   Другаде видеоклипове като СлайдШоу представят озвучено само нейни статични, неподвижни фотографии.

  1. „Новото НОРМАЛНО“ му казват на такива изперверзени явления и „постижения“ (ако щеш вярвай, ама Новият Културист П.П. с лебедовата шия си ги ‘аресва и си ги отчита и си ги приписва сякаш завоевания!)

   Бедата е, че дечицата, младите преди да се отракат свикват на „опера“ без пение, без разкашкани виолончели от дъждеца = както …ВИДЕО ИГРИТЕ.

   Иди превъзпитавай после кое е истинско, кое е МЕНТЕ (от трите размера копия от Панагюрското съкровище, въведени от КулТурския Рашидоолу Ефенди на РежимаБоБо… от байТОШОво помним смешката за „хубав квартет станал, ама по-масов не може ли?“)

 1. Тия от операта и художествената им директорка са големи артисти. Нямало дати, натоварения график на сцената, дрън-дрън, бля-бля. А вижте го по-хубаво тоя график. Половината месец в Античния няма нищо. Ама как да се охарчат за второ представление. Операта е елитарно и скъпо изкуство затова на любимата публика благородно предоставяме възможност да си купи с 50% намаление билет за второ действие. Не се наядохте бе, дребни тарикати.

 2. 2.В АФИША / ПРОГРАМАТА НА ПЪРВО МЯСТО се изброяват основните стълбове на елитарното БелКАНТО, а именно ПЕВЦИТЕ!

 3. Не бива да лъжете, втълпявате и проповядвате и развращавате румелийската „публика“ че пищно описаната изг7зица с подробно изброените гении на заплата / хонорар има нещо с благородното висше изящно изкуство на школуваното БелКАНТО:

  „…Истинска еуфория предизвика … на три пъти излезе на сцената по халат и джапанки. Той хвърляше рози към публиката, потопи се в басейна, „поплува“ с огромен зелен пояс и изпрати въздушни целувки на публиката….“

  1. „…гении на заплата / хонорар има нещо ОБЩО с благородното…“ ЕЛИТАРНО, не-масово изкуство. . . и т. н.

   2.Седемте Именити ИМЕНА изброени преди „Дон Жуан“ в нескопосното описание следва да идат да се покаят и да запалят свещичка от 0.88 лв. Бюрокрация, канцелария и фюрери не може да няма, но те отстъпват СЛЕД ПЕВЦИТЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина