АктуалноГрадътКултураНовиниОбщина Пловдив

Домът на хор „Ангел Букорещлиев“ ще бъде ремонтиран

Вълнуващият благотворителен концерт на певческо дружество “Ангел Букорещлиев” изпълни до краен предел Голямата зала на Градския дом на културата в неделя. Първият светски хор в България обяви матинето с кауза за набиране на средства, които да отидат за ремонт на сградата, в която репетират певците на Сахат тепе.

Припомняме, че то води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Постройката на склоновете на Сахат тепе е издигната преди около сто години с дарения от организацията, но към днешна дата е в лошо състояние, невъзможна за отопление и с нужда от обновяване. Във видеоподкаста „В Капана на Под тепето“ се срещнахме с диригента на хора Илиян Тиганев, който разказа подробности за инициативата и за самия концерт- Благотворителен концерт в помощ на Певческото дружество – ВИДЕО

Новината, че домът на най-старото певческо дружество в страната ще бъде ремонтиран дойде на самия концерт. Съобщи я от сцената лично кметът на Пловдив Костадин Димитров.

По думите му в Бюджет 2024 са заложени пари за издръжка на дружеството в размер на 36 000 лв.

Освен това, Община Пловдив ще съдейства за ремонта на близо 100-годишната сграда – дом на дружеството, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив. По този начин певческото дружество ще има нормални условия за репетиции и своя камерна зала, в която да представя изкуството си пред любимата публика„, каза още кметът.

Певците от дружеството бяха подкрепени го многобройни приятели и почитатели, както от сцената, така и в публиката, обединени от каузата да помогнат за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата.

Освен като репетиционна, Певческото дружество мечтае да я използва и като зала за малки градски концерти. За ремонта и реставрацията вече има геодезически и архитектурен проект, изработени напълно безвъзмездно от приятели на дружеството – членове на Камара на архитектите.

В подкрепа на благотворителната кауза, заедно с хористите от ППД „Ангел Букорещлиев“ с диригент Илиян Тиганев и музикален съпровод Вера Кабамитова,  на сцената публиката видя и чу великолепните изпълнения на джаз певицата Мирослава Кацарова и пианистът Мирослав Турийски, триото – Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка и Ралица Ботева –  пиано, танцьорите от Tango con Elias – Радостина Симеонова и Рослан Василев, виртуозния цигулар Маестро Мичо Димитров, прекрасните момичета от хор „Детска китка“, с диригент Яна Делирадева и музикален съпровод на пиано Соня Запрянова. Водещ на концерта беше журналистът и приятел на дружеството – Владислав Севов.

Освен чрез благотворителните покани, средства се събираха и в кутия на входа на залата, а желаещите да подкрепят каузата могат да го направят и директно по банковата сметка на дружеството.

До момента с активната логистична и финансова подкрепа на община Пловдив, Пловдивското певческо дружество е осъществило множество концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина. Благотворителният концерт – матине се състоя с подкрепата на отдел „Култура и културно наследство“ на общината.

Следващата концертна изява на ППД „Ангел Букурещлиев“ е на 24 декември, от 12:00 ч. на Стълбите на „Каменица“, като част от програмата на Община Пловдив за Коледно-новогодишните празници.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

 1. 2… хич не се зачетох, но забелязвам „певческо дружество“ еди-коеси…

  Тц. Ъ-ъ! НЕ.

  Словосъчетанието се ЧЛЕНУВА.

  Става дума шото за нещо единствено. Древно. Вехто, но не овехтяло – – – за ПевческоТО!

  Дето отсъства от Проектите по Колтурнио Календат на Пловдив ЕСК’2003 от Архео-Кул-Туриста, ама е ФАКТ от естествената култура на Града

 2. ПЕВЧЕСКОТО,

  легендарното пловдивско

  „Певческо Дружество“

  е словосъчетание изпиващо се със Главни Букви, какинатата! То не ти е „хор“ каквито са под път и над път! Със или без името на Патрона му = то си е ПЕВЧЕСКОТО!

  Освен ако не си тъдявашна де, и ако прихождаш на заплата от Бойково…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина