Доктора видял преди полицията записи от нощта на убийството на Плъха, направени от охранителни камери

Актуално Градът Криминале Новини Под ножа Темида

Видеата са заснети от камери на магазин за хранителни добавки, който Иван Димитров дава под наем. На тях се вижда как той излиза пред къщата си с предмет в дясната ръка

Доктора попитал служител на търговския обект дали може да изтрие записите

Иван Димитров е видял преди полицията записите от нощта на убийството на Плъха, направени от охранителните камери на магазина за хранителни добавки пред къщата му, който той отдава под наем. Това стана ясно от показанията на трима свидетели на днешното заседание по делото срещу Доктора. От тях се разбира, че подсъдимият дори е попитал дали заснетото от камерите може да бъде изтрито.

Ганчо Тодоров, който към датата 2 март 2018г. е работил във въпросния търговски обект разказа, че подсъдимият е влязъл в магазина сутринта след инцидента и е поискал да изгледа записите от охранителните камери с обяснението, че нещо се е случило през нощта. Това се е случило преди разследващите да поискат да видят видеата.

Свидетелят и Иван Димитров заедно изгледали записите. „Видях фигура на улицата, която държи нещо в ръка”, обясни пред съда днес Ганчо Тодоров. Доктора го попитал дали може да изтрие записите. „Аз му казах, че мога, но няма да го направя. Не питах защо иска да ги изтрия”, заяви Тодоров. Подчерта пред съдия Петко Минев, че не е трил нищо от записаното от камерите в нощта на убийството.

Преди него собственикът на магазина разказа детайли от сутринта, след нощта на убийството. Огнян Кръстев разясни пред съда, че Иван Димитров му е хазяин. Тай подчерта, че записите от общо осемте камери в обекта се пазят на харддиска на компютъра и са под негов и на служителите му контрол. Те са били предоставени на разследващите. Кръстев разказа, че сутринта, преди още да се е разбрал какво се е случило, Иван Димитров го потърсил по телефона и поискал като отиде в магазина да му се обади. В последствие обаче двамата така и не се чули.

„На записите видях лице, което прилича на г-н Димитров. То излиза навън, оглежда се, и после пак се прибира. Държеше нещо в дясната си ръка”, разказа собственикът на магазина за хранителни добавки.

Огнян Кръстев обясни, че е възможно камерите да не са записали всичко, тъй като те започват работят при движение и когато няма такова системата заспива. При евентуално движение, докато тя се пробуди и започне да записва, може да пропусне част от него. „Това не е камера с постоянен запис, защото размерът на харддиска е твърде малък. Този вариант ми бе препоръчан от специалист и на него се спрях”, допълни Кръстев.

Бе разпитан и служителят му Ангел Белчев. Той поясни, че Ганчо Тодоров първи е отворил магазина около 8.30ч.,  самият той е отишъл на работа малко преди девет часа. Д-р Димитров влязъл в магазина между 9 и 10 часа сутринта. „Каза ми, че някой е влизал в двора му. Показа ми, че има рана на крака”, спомни си днес Белчев. Бяха прочетени и показанията му от преди три години, в които той конкретизира, че Димитров обяснил „как се сбил с циганин, който го ранил”. Тогава определя раната като повърхностна, не била кой знае какво.

„Докторът беше задъхан. Не намерих нищо необичайно в посещението му по това време в магазина, тъй като той идва няколко пъти седмично”,  разказва преди три години Ангел Белчев.

Преди обедната почивка показания пред съда даде и съседката на Иван Димитров. Тя обясни как през нощта отишла към банята и чула караници навън. После и 3 пукота и някой да изохква. Било като стенене.  Помислила си, че младежи хвърлят пиратки и си легнала. Разбрала какво е станало на сутринта. Каза, че познава подсъдимия от много години и има изключително добри впечатления от него.

Съдията изчете показанията й от 2018г, в които тя заявява пред разследващите, че е сигурна, че е чула три изстрела, но мисли, че е имало и четвърти. След първия чула „Оуу, оуу”. Стененето идвало от мъжки глас. Последвали още два изстрела. После още един и след това-тишина.

Съдия Петко Минев отчете, че има противоречие. „Минало е време, може да съм позабравила”, каза съседката на Доктора.

Делото бе отложено за 10 март, когато в съдебното следствие трябва да бъдат изслушани свидетелите, неуспели да присъстват на днешното заседание.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.