До месец може да стартира процедурата за ремонт на Хуманитарната гимназия

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Мазилката от фасадата на сградата на Хуманитарна гимназия, която е подкожушена, вече е свалена. След заповед на кмета Здравко Димитров служители на ОП „Жилфонд“ предприеха спешни действия по частично отстраняване на парчета от мазилката на фасадата. Днес на място той разпореди дейностите да продължат, за да се почистят всички външни стени по сградата -паметник на културата. От общинското предприятие ще изготвят график за работа на смени, за да не затрудняват учебния процес.

Към извършените спешни мерки е и боядисването на вътрешните и външните стени на допълнителния корпус на гимназията, който не попада под закрила от Закона за културното наследство. Боядисване е допустимо и за останалата част- паметник на културата, но едва след обрушването на всички потенциално опасни елементи. За тази част от мерките има протокол от междуведомствена комисия към Министерство на културата, в който е описано, че може да се извършва обрушване и обезопасяване на компрометираната мазилка.

На огледа на място заедно с кмета бяха районният кмет Георги Стаменов, заместник-кметът Стефан Стоянов, директорите на двете училища, помещаващи се в сградата и началникът на РУО Антоанета Пакова. Те коментираха, че за сградата има строително разрешение и районният кмет има готовност в рамките на месец да изготви необходимата документация за стартиране на процедура за изпълнител на цялостния ремонт на сградата. Здравко Димитров потвърди, че община Пловдив търси активно съдействие от държавата за отпускането на необходимите средства.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.