АктуалноГрадътНовини

До 23 май пловдивчани могат за кандидатстват за безплатна смяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление

Има три начина за подаване на заявление и безплатен телефон за консултации

Към днешна дата има подадени близо 1000 декларации за участие

Всеки, който се включи в програмата за безплатна замяна, ще бъде длъжен да предаде старата си печка на дърва и въглища на Община Пловдив

Всички домакинства на територията на Община Пловдив, които се отопляват на дърва и въглища и досега не са подавали декларация за кандидатстване по програмата за безплатна подмяна на старите печки с нови, по-екологични алтернативни източници на отопление, могат да кандидатстват до 23 май. Това съобщи зам.-кметът с ресор „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев, който заедно с директорът на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ – Вяра Колева и Лияна Аджарова – ръководител екип Обединение „Чист въздух за Пловдив“ дадоха днес информация за това  как гражданите могат да кандидатстват за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо битово гориво с такива на ток, газ, пелети и ТЕЦ.

„Това е първото мащабно действие, в което хората трябват да се включат и да вземат отношение по чистотата на атмосферния въздух“, заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на пресконференцията. Той допълни, че екологичните ползи на проекта са много и неговото реализиране ще спомогне Пловдив да се превърне в по-чист и добър град за живеене.

По проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, на стойност близо 14 милиона лева, се кандидатства със заявление. То може да бъде подадено чрез електронната форма – Подмяна на вида и начина на отопление използван от домакинствата в гр. Пловдив | Община Пловдив (plovdiv.bg) по проект: BG16M1OP002-5.003-0006 „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, който се намира на сайта на Общината.

Вторият вариант е желаещите граждани да посетят районната си администрация и да го направят на място – на гише.

Третият начин е за трудноподвижни хора и такива които нямат достъп до интернет. Те могат да се обадят на телефон 0700 500 32 и да поискат посещение на доброволец в къщи, който да ги консултира и да им помогне с написването на декларацията.

В тази връзка зам.-кметът Тимчев се е обърнал днес за съдействие към НПО-та и доброволчески организации, както и студенти по специалност Екология, да подпомогнат процеса.

На същия телефонен номер могат да бъдат задавани всякакви въпроси, касаещи кандидатстването и проекта. Възможност за постоянни консултации има и в Дирекция Екология на Община Пловдив, както и в районните кметства.

Хората могат да избират между следните варианти за ново отопление на жилищата си: климатик, газов конвектор, камина с пелети или парно.

Процедурата по замяна е напълно безплатна, както и монтажа на уредите, които ще имат и 2 години гаранция.

От кандидатите ще се искат лични документи, такива удостоверяващи собственост, а при съсобственост и съгласие от останалите собственици.

Подготовката до момента преди фактическия монтаж на новия уред трябва да се поеме от собственика, стана ясно по време на пресконференцията.

Тези от тях, които изберат замяна с уреди, различни от климатик, ще трябва да направят за своя сметка технически проект и да изградят вътрешна инсталация, ако нямат такава. Безплатна за тях се явява доставката на устройството и неговия монтаж, плюс един технически преглед след първата година на експлоатация.

Също така има възможности да се кандидатства и колективно от етажната собственост  в дадена жилищна кооперация. Има и вариант, в който при съгласие от страна на всички в етажната собственост може да бъде възстановено спряното топлоподаване към дадена сграда.

По данни на Дирекция “Социално подпомагане” 1500 пловдивчани ползват помощи за отопление на твърдо гориво. Те също могат да участват в програмата, като след замяната на печката, могат да получават помощи за отопление според новия източник на енергия.

Всеки, който се включи в програмата за безплатна замяна, ще бъде длъжен да предаде старата си печка на дърва и въглища на Община Пловдив.

Към днешна дата има подадени близо 1000 декларации за участие, съобщи Вяра Колева.

Припомняме, че през август 2019-а, когато стартира първия етап по програмата, тези заявления бяха 209 на брой.

В сайта на Община Пловдив има публикувана подробна информация за критериите, на които трябва да отговаря домакинството, за да бъде одобрено. Ще я намерите тук: https://bit.ly/3v4ldf5 – „Документи за изтегляне“ – „Община Пловдив кани всички жители/домакинства в общината, които използват за отопление уреди с дърва и въглища, да кандидатстват за безвъзмездната им подмяна с екологични алтернативи за отопление – условия за участие.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина