Димитър Аврамов „В Капана” на Под тепето: Не идва политическа промяна, а идва смяна

Актуално Власт Гласове Градът Избори 2021 Новини Под ножа
Димитър Аврамов

Тези избори са важни и мисля, че хората ще направят крачка към политическия плурализъм, коментира политологът

„Не трябва да мислим през идеологии, но трябва да натискаме повече политиците през следващия мандат, защото иначе ще ставаме все по-слаби”

„Следващият парламент ще е по-добър. Разбира се, това не значи, че следващото управление ще е по-добро. Но следващият парламент повече ще прилича на парламент”. Това заяви в студиото „В Капана” на Под тепето политологът Димитър Аврамов.

Той се спря на предизборната кампания в извънредната епидемиологичната обстановка.

„Всичко си е идеално, защото хората и без това не искат да срещат политиците, и епидемиологичната обстановка им идва дюшеш. В момента политиците, стоейки зад контролирана комуникация в интернет, пред камери, работейки с режисьори, имат възможност да се покажат такива, каквито не са – по-професионални и по-подготвени. Иначе избирателите имат много ясна преценка какво се случва и може би затова интересът към тези избори е по-нисък. Което обаче не значи, че хората няма да излязат да гласуват. Тези избори са важни и мисля, че хората ще направят крачка към политическия плурализъм”, коментира Димитър Аврамов.

Смята, че тенденцията в последните години е много лоша – превръщаме се в държавно контролиран капитализъм със социалистически спомени.

„Не трябва да мислим през идеологии, но трябва да натискаме повече политиците през следващия мандат, защото иначе ще ставаме все по-слаби”, допълва във видео интервюто политологът.

По думите му, енергията от протестите категорично се е съхранила и „Обществото е в режим да си запази енергията. Оценката им ще бъде дадена на изборите, убеден съм. Но има много но…”, отваря темата Аврамов, за да я завърши сам в интервюто. Едното но според него е, че ГЕРБ и ВМРО имат предимство – те държат целия апарат на държавата. „Много хора гласуват според джоба си”, обяснява той.

Не е въпросът да сменим министър-председателя, а въпросът е като го сменим какво ще се случи, или ако остане същият какво ще се случи. На това не даваме отговор. Затова не идва политическа промяна, а идва смяна. Според мен след протестите единственият политически консенсус в страната е, че трябва да има нов министър-председател. Това е консенсус в обществото и г-н Борисов си го произведе. Сега, разбира се, през изборите може да се произведе друг тип нагласа. Ще видим”, допълва в интервюто Димитър Аврамов.

На финал коментира и родния си град. „В Пловдив няма качествена промяна, по-скоро има застой”.

Цялото интервю може да видите и в страницата ни в социалната мрежа Facebook.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.