ДДС-то от 9% влиза в сила по-рано

Актуално Новини Политика

По-ниската ставка обхваща заведения, хотели и книги

Уловката е, че ще важи до края на следващата година

Законопроектът за промени в данък добавена стойност вече е внесен в парламента,  подписан от ГЕРБ и Обединени Патриоти, а от следващата седмица влиза за разглеждане в комисии. Това стана ясно от брифинг в Народното събрание на Искрен Веселинов от ВМРО.

Веселинов обясни, че ДДС-то пада на 9% не само за заведения, а и за хотели, за да се обхване целия сектор Туризъм, който в момента е в най-голяма криза заради пандемията и извънредните мерки. Диференцираната ДДС ставка от 9% за услугите, които предоставят хотелиери и ресторантьори, ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

От изявлението стана ясно, че намаленото ДДС ще влезе в сила още от 1 юли 2020, а не както бе замислено първоначално от началото на следващата година, и ще важи до края на следващата 2021 година.

Освен ресторанти и хотели, с по-ниско ДДС ще се ползват и книгите, включително електронните, включително електронните.

Намалението ДДС за определени стоки и услуги е срочна мярка и ще отпадне в края на следващата година.

Според вносителите, финансовият министър трябва да се съобрази с решението на парламента, а “всички в бранша да бъдат честни към фиска”.

Предложението на ДПС за намалена ставка за детските стоки ще се обсъжда.

„В единия случай се опитваме да спасим стотици хиляди работни места и да стабилизираме бизнес, който дава 12% от БВП, а в другия случай говорим за различни социални политики. Не сме против социалните политики, но тук причината за внасянето на диференцираното ДДС за туризма е съвсем различна“, обясни още Искрен Веселинов.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.