АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Четири вили изгоряха в Отец Паисиево през уикенда

300 пожара за три седмици в областта

Комисар Мангараков: „Не може пожарът да е приоритет само на органите на противопожарната безопасност и защита на населението от бедствия и аварии.“

Човешка небрежност е най-честата причина за избухването на пожари в Пловдив и региона и това е устойчива тенденция, коментира директорът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив комисар Георги Мангараков, по време на днешната церемония за професионалния празник на огнеборците и 115-ата годишнина от създаването на организирано противопожарно дело в България.

Четири вили са изгорели при пожар през почивните дни. Огънят е пламнал вчера в село Отец Паисиево, а причината са запалени сухи треви, от където пожарът се е прехвърлил и към постройките.

Касае се за паянтови постройки, а не за масивни сгради, точни Мангараков.

Според местните, тези вили са собственост на пловдивчани.

От началото на годината пловдивските огнеборци са се отзовали на 3615 сигнала по различни ситуации. От тях 3000 са били за потушаване на пожари.

„2500 са били за горящи треви, лесонепригодни площи, отпадъци – все пожари породени от човешка небрежност. Около 500 пожара има с преки материални щети за гражданите и бизнеса – цехове, складове, стопански постройки и много жилищни сгради,“ отчете тъжната статистика шефът на Пожарната.

„За съжаление, се увеличават пожарите от човешка небрежност в сухи треви и лесонепригодни площи. Напоследък има драстично увеличение. За последните 3 седмици има близо 300 такива пожара и то на големи площи“.

Не може пожарът да е приоритет само на органите на противопожарната безопасност и защита на населението от бедствия и аварии, отбеляза комисар Георги Манагараков. Той благодари специално на местното население и ДФ „Пловдив 112“ за оказаната безценна помощ.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина