Чакаме голям оператор, проявил интерес към Летище “Пловдив”, да подаде документи

Актуално Градът Новини

Срокът за подаване на заявления за участие в конкурса за концесията на летище Пловдив, е удължен. Това става ясно от обява, публикувана в официалния вестник на Европейския съюз – обявление да поправка, подписано от ресорния министър Росен Желязков.

Припомняме, че поредната процедура бе обявена на 4 март тази година. Търси се концесионер за 35 години за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект “Гражданско летище за обществено ползване Пловдив”. Аеропортът е публична държавна собственост, първоначалният срок веднъж вече бе удължен до 10 април, поради неявяване на кандидати.

Новото удължаването е до 12 октомври 2020 г. Останалиту условия по конкурса не са променяни. Концесионната такса е в размер на 100 646 260 евро.

Припомняме, че преди по-малко от 10 дни министърът на икономиката Емил Караниколов заяви по време на старта на кампанията “Заедно срещу кризата”, че летище Пловдив ще стане балкански хъб за плодове, зеленчуци и други храни, които ще се изнасят основно за арабския свят. По думите му това е мащабен проект, върху който работят правителството и Община Пловдив. Тогава той призна, че голям оператор е проявил интерес към аропорта, но заради пандемията от Covid-19 нещата са се забавили и евентуалният кандидат за летището нямало да успее да се включи с предложение до 10 юли.

От Министреството не уточняват защо е удължен срока. Има вероятност да е точно заради въпросния инвеститор.

Идеята за хранителен хъб била обсъждана още по време на българското европредседателство, а сред първите страни, проявили интерес са всички държави от Западните Балкани.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.