“Бъдещето вече дойде, но реформа няма”

Актуално Власт Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Опозицията заговори за оптимизация и модернизация на администрацията, управляващите акцентираха на разрастването на града в дебата за новата структура 

Йордан Иванов: Г-н Кмет, тежък проблем е че Общината изпълнява ролята на Бюро на труда. И в нея не се израства със способности

Бюро по труда ли се явява Община Пловдив? Този въпрос се повдигна днес в дебата по приемане на предложението за нова структура на администрацията, при което чиновници преминават от общинска на държавна издръжка, като така се спестяват 1,8 милиона лева общински средства. Опозицията в местния парламент говори за оптимизация и модернизация в дискусията по точката, а управляващите акцентираха на разрастването на града и достигане на санитарен минимум за обслужването на населението.

„Над 1 година говорим че трябва да има оптимизация, и най-вероятно ще си ги говорим още 3. Аз защитавам тезата, че ние имаме огромни резерви в Голяма община, райкметства и ОП, а кметът и администрацията, че няма как да се случи това. За да неси разменяме подобни реплики предлагам за пореден път един много обстоен секторен анализ дали услугите, които предлагаме, може да се извършват с по-малко хора. Това ми е основното искане. Не говоря за грубо съкращаване, а за оптимизиране на процеса на работа и модернизиране.Ще имаме по едни нов булевард от тези средства”, подчерта независимият общински съветник Слави Георгиев.

„ Темата е много дълбока и анализът е необходим. Колеги, това не е реформа, както се опитват да го представят, а заплати не от джобовете на пловдивския данъкоплатец, а от фиска. Да плащаме заплати не през десния джоб, а през левия не е реформа. Г-н Кмет, тежък проблем е че Общината изпълнява ролята на Бюро на труда. И в нея не се израства със способности”, подчерта Йордан Иванов от групата на Демократична България.

„В момента това, което предлагаме, е да приемете структурата на чистата администрация, предполагам че анализ е необходим в бъдеще. Това е ваше мнение, че общината е бюро по труда. В момента функциите на общината и дейностите се увеличават, а това е санитарният минимум за изпълнението им”, отговори главният секретар на общината Ангелина Топчиева. Тя подчерта, че с днешното предложение се пести 1,8 милиона лева от местния бюджет, като издръжката на 498 бройки от администрацията ще се покрива от държавния. И допълни, че е очаквала съветниците да приемат това предложение с адмирации.

„Бъдещето вече дойде, но реформа няма. Като в онази реклама: „Бе дойде ли вече първи?”. Колкото повече отлагаме проблема, толкова по-голям ще стане той”, контрира Слави Георгиев.

Николай Радев от групата на БСП подчерта, че администрацията не е просто бройка, а качествено обслужване на населението и поиска след като се спестяват 1,8 милиона лева, тези средства да бъдат пренасочени към обучение на чиновниците да работят с новите технологии.

„ Не само тях. С новия програмен период ще се предоставят нови механизми и европейски средства за обучение на администрацията и мислим да се възползваме максимално и от тях. Към днешна дата повече от половин милион живеят в Пловдив, а администрацията е същата. Нужна е механизация. Без техника няма как да съкратим хора”, каза кметът Здравко Димитров в пленарната зала и даде за пример Чистота и Градини и паркова.

„ Градът се разраства, а в същото време вие искате да съкратим администрацията. Кажете ми кой да съкратим, така решаваме човешки съдби, при това в момента е криза. Дайте да и дадем повече работа на тази администрация. Това е болезнен процес, който така или иначе трябва да направим. Ще реагираме”, допълни градоначалникът.

Зам.-кметът Анести Тимчев съобщи, че документооборотът  за пловдивската администрация от външни институции за последната година се е увеличил със 170 процента и че хората и сега не достигат.

„Налага се да мислим като частници в управлението на общинската администрация”, препоръча към финала на дебата Николай Радев. Той влезе в закачлив диалог със зам.-кметът Анести Тимчев, след като социалистът се обърна към него с „докторе”, тъй като поема ресор „Здравеопазване”.

„ Ние се познаваме отдавна, няма да кажа от къде”, каза Радев. „Не е забранено”, подхвърли Тимчев. А Радев отбеляза, че преди много години са имали една партийна принадлежност. „Аз не съм си менял партийната книжка”, каза червеният съветник.

Споделете ни във:

2 коментара за ““Бъдещето вече дойде, но реформа няма”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.