АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Бъдещето е в е-велосипедите и тръгва от Пловдив

Инвестицията в новия завод ще е над 80 милиона лева

Той ще е готов 2024, в него ще работят 1000 души  

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обяви пълната подкрепа на правителството за проекта

Бизнесмените Щефан Пиерер и Максим Митков, представители на учреденото преди седмица  българо-австрийско дружество „Пиерер и Макском Мобилити“ ООД*, обявиха днес пред медиите в Пловдив стартирането на общия си проект за производство на електрически велосипеди.

Инвеститорите предвиждат изграждането на завод за производство на е-велосипеди на  терен от 200 декара в Тракия икономическа зона, на стойност над 80 милиона лева. Теренът се намира на Голямоконарско шосе, срещу представителството на Мерцедес.

Предприятието ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона. Според линейния график, заводът трябва да е готов през втората половина на 2023 г., а производството да стартира през 2024 г.

Това съобщи Николай Виденов – прокурирст на новото дружество и търговски директор на “Макском”.

„Целта ни е януари 2024 година новият завод да е оперативен и да представлява нещо високотехнологично, със соларно обезпечение на енергията, в унисон с продукта, който развиваме. Първата година ще започнем с 200 000 велосипеда за износ, но през следващите  трябва да достигнем 400 000 броя на година. Първоначалният план е да стартираме с нови 600 – 700 работни места.  Инвестираме в удвояване на капацитета ни, за да посрещнем ускореното търсене„, добави още Николай Виденов.

е-велосипедите и тръгва от Пловдив

Пламен Панчев, Даниел Лорер, Щефан Пиерер, Максим Митков и Димитър Иванов

Проектът ще даде силен тласък на местната икономика и ще постави българския производител на челна позиция в нишата за производство на електрически велосипеди в ЕС. Очакванията на инвеститорите са средствата да нараснат с привличането на доставчици и подизпълнители на двете компании, които да изградят свои бази около новия завод.

На представянето присъстваха кметовете на община Пловдив – Здравко Димитров, зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов, кметът на Община “Марица” – Димитър Иванов, директорът на Тракия икономическа зона – инж. Пламен Панчев, представители на местния бизнес и гости от Австрия, както и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той се обърна към  Зико и всички български градоначалници с демите:  Моля ви, създайте условия за велосипедистите !

Министър Лорер обяви пълната подкрепа на правителството за проекта.

Инвестицията, която беше обявена по-рано тази година, има за цел да изгради една от най-големите мощности за производство на електрически велосипеди в Европа. Вече започва и реалната работа, като се очаква през първата половина на 2022 г. да стартира строителството. Държавата се ангажира да изгради съпътстваща публична инфраструктура.

*Пловдивското дружество Макском е създадено през 1996 г. и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година отбелязват първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от цялата  продукция се реализира там.

Австрийският гигант Pierer Group, част от който са KTM, Husqvarna и GasGas, е международен лидер в производството и дистрибуцията на мотоциклети, мотори, велосипеди и електрически велосипеди, както и на резервни части за тях. KTM четири поредни години е най-големият производител на мотоциклети и мотори в Европа, като в последствие навлиза и в пазара за велосипеди и ел. велосипеди – само за 2012 г. продажбите им надвишават 200 000.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

 1. Уреден е въпросът с трудовото натоварва… ПРЕтоварване на г-н ЗАМ-Транспортния от десетината Боляри Зикови. (Дето ЖилФонд щял бил да им раздава зорлен евтини ведомствени „жилища“ на горките да им осигурят внучетата)

  Бъдещето е в е-велосипедите и тръгва от Пловдив“

  ТРАНСПОРТ НЯМА / ПРОБЛЕМ НЯМА!

 2. Айде без „е-велосипеди“ = поредната неграмотна болгаризация. (дето вместо „клик“ с пойнтера казват ЩРАК без да има щракалка!)

  Това дето ша го произвеждат и продават на Народна Цена (международна?) се нарича ИБАЙК. По света, по целио. Смешни беха ония с едни Е-ТРОТИНЕТКИ (френци ли бе’а, пофранцузени ли…?) дето са си просто И-СКУТЕР. (Ингилизкото произношение на Е става И, сори!). Ф която връзка веднага да подчертаем очевидното, очевадното, ослепителното ПРЕДИМСТВО НА И-СКУТЕРА, който си го сгъваш на входа и си го качваш към гарсониерата, което белосипедаджиите нямат как да . . . надЦАКАТ

 3. Кой е Зико? Вероятно г-н Лорер се е обърнал към кмета на Пловдив Здравко Димитрое, а не към Зико. Звучи несериозно в медия като Под тепето. Бъдете на висота!

   1. Кой бил „ЗИКО“ ли?

    Легендарният наследник на Мамин ИМПЕРИАЛиста инДжинеринг Тотев, клептоКрат е отлично известен в Града = „МайнаСуперСтар“ изглежда не е тъдявашен.

    Няма нужда да ни поучава той какви благовъзпитани маниери „на висота“ да спазваме. Няма да може. Няма да можеМЕ. Тц. Ъ-ъ. Йок.

    ДолО Зико! ДолО Г**Б!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина