„Бъдещето е пред нас, а властта отказва да го посрещне”

Актуално Гласове Градът Зелен град Избори 2021 Новини

Ние трябва да осигурим възможност на всеки, който иска да притежава електрически  автомобил, но се притеснява от липса на зарядна инфраструктура. Такава инициатива ще е един от стимулите за преминаване към по-екологичен транспорт и по-чист въздух, смята общинският съветник от Демократична България

„ Пловдив може да бъде град на бъдещето. Ако го поискаме”, заяви след вчерашната сесия на местния парламент общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов. Предложението му в Програмата за енергийна ефективност да се заложи до 2025-та година да се изградят 36 зарядни станции за електроавтомобили, по 6 във всеки район на града, бе отхвърлено от колегите му в общински съвет Повечето от старейшините гласуваха против, тъй като по пловдивските улици не се движели толкова много електроавтомобили.

„ Ако това предложение беше прието, то щеше да е ясен знак към жителите на Пловдив, че градът “върви напред”. Ако предложението беше прието, щяхме да покажем на инвеститорите, че в Пловдив сме “в крак с времето”. Но не. Предложението не бе прието”, констатира Иванов.

bsh

Общинският съветник припомня, че “Зелената сделка” на ЕС предвижда декарбонизация на автомобилния сектор до 2040 г., която започва с ясна перспектива от 2025 година. „ Нарича се “мобилност с нулеви емисии”. Т.е. финансов ресурс за подготовка до 2025 г. ще има. Но ние няма да го усвоим, не и с демонстрираното поведение на инат от страна на управляващите. Бройката електроавтомобили в Пловдив и в национален мащаб нараства постоянно. Зарядни станции в момента има на паркингите на някои от големите хранителни вериги, на бензиностанции ЕКО и пред централата на EVN. Ние трябва да осигурим възможност на всеки, който иска да притежава такъв автомобил, но се притеснява от липса на зарядна инфраструктура. Такава инициатива ще е един от стимулите за преминаване към по-екологичен транспорт и по-чист въздух”, подчертава Йордан Иванов.

И допълва, че предложението на Демократична България е било пряко свързано с казуса за качеството на въздуха на Пловдив.

„ Стимулирането на щадящия въздуха транспорт, съвсем умишлено не го наричам еко – заради батериите, е полезно за здравето на пловдивчани и е част от решението на проблема с мръсния въздух, който дишаме. И нещо, което със сигурност няма да стигне до главите на нашите управляващи, но дефакто е част от много близкото бъдеще: Дори батериите, които след години ще трябва да бъдат подменени, имат следващо приложение като вариант за складиране на електроенергия за домове и офиси. В комплект с потенциално облекчаване на условията за изграждане на малки соларни проекти до 30Квч, тези батерии биха били в помощ на домакинствата и бизнеса. Те ще могат да се ползват и за балансиране на енергийната система на следващ етап. Страхувам се, обаче, че тези процеси на управляващите им се виждат като от друга планета. Но бъдещето е пред нас, а властта отказва да го посрещне”, добавя общинският съветник.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.