АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Браншовите организации против реализирането на пробива под Водната палата

Арх. Чавдар Тенев от КАБ: Общината подходи некоректно с процедурата „инженеринг”, нецелесъобразно e да се прави подлез под моста на Панаира

Инж.Радостина Богданова от КИИП подчерта, че през 2013 г. вариантите за подлез и надлез на Водната палата са отхвърлени от експертите

Пламен Райчев: Не можем да се върнем назад. Този разговор е трябвало да се случи една година преди това

Представителите на формациите в местния парламент, които бяха най-големите привърженици на тегленето на дългосрочния общински заем, не присъстваха на заседанието

Проектът за пробив под Водната палата за близо 10 млн. лв. бе в центъра на дискусията при първото събиране на Обществения съвет за контрол на процедурите и начина, по който ще се разходват средствата от тегления от общината 40-милионен заем. Представители на браншовите организации, общински съветници и журналисти се обединиха около мнението, че идеята на местната власт за реализиране на този обект е изключително спорна, особено предвид факта, че това ще стане с така отричаната от експертите процедура „инженеринг”. Зам.-кметът Пламен Райчев коментира, че общината е пуснала поръчка за „инженеринг”, за да се спести време, тъй като срокът за завършване на проекта е три години и ако това не се случи, се дължат наказателни лихви. Какви са те обаче не успя да конкретизира.

В първото заседание на Обществения съвет се включиха общинските съветници Ангел Славов от ГЕРБ, Добромира Тошкова от БСП, Добромира Костова от Демократична България и независимият Слави Георгиев. Срещата, организирана от Пламен Райчев с обаждане по телефона на всеки един от членовете в органа в края на миналата седмица, не уважиха представителите на групите в местния парламент, които бяха най-големите привърженици на тегленето на дългосрочния общински заем – Евелин Парасков от Съюз за Пловдив, арх. Цветелин Цоневски от Кауза Пловдив, Георги Колев от ЗС Ал. Стамболийски, и Владимир Кисьов от ВМРО. Нямаше го и Али Байрам от ДПС. Именно с тяхната пламенна подкрепа общината тегли кредит в размер на 40 милиона. Браншовите организации бяха представени от арх. Илко Николов – САБ, арх. Чавдар Тенев – КАБ, инж. Радостина Богданова – КИИП. Отсъства Пламен Иванов от Камарата на строителите. От представители на медиите участие взеха Ивайло Дернев, главен редактор на Под тепето и автор на този текст, Спас Кузов, главен редактор на „Пловдив Прес” и Диана Бикова от „Пловдив 24”. Не присъства Руси Чернев, гл. ред. на в-к “Марица”.

В началото на заседанието зам.-кметът Пламен Райчев уточни, че договорът за финансиране за подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив е сключен на 21 септември, а до този момент със средствата от заема са разплатени 4 665 043 лв. за дейности по пробива „Модър Царевец” и комуникационните решения за ул. „Царевец” и ул. „Модър”. Предстои до улица „Царевец” да бъдат отчуждени четири имота, което забавя процедурата, но и там ще бъде обявена обществена поръчка в началото на следващата година.

Имаме и процедури за одит, надзор и публичност. Работим по правилата на европейските програми, тъй като средствата са от ДЗЗД Фонд за устойчиви градове”, обясни пред членовете на Обществения съвет Пламен Райчев.

На практика до този момент единствената обявена обществена поръчка е тази за пробива под Водната палата. Тя обаче е и най-дискусионната.

Замисълът на този Обществен съвет бе да се събираме преди обявяването на обществените поръчки. Сега ние се събираме постфактум, тъй като тази за пробива под Водната палата вече е обявена”, заяви независимият съветник Слави Георгиев.

Той посочи, че е бил изненадан от факта, че на практика общината не разполага с готов проект за този обект, а преди гласуването на заема в Общински съвет хората от екипа на кмета Здравко Димитров заявяваха, че такъв има. Георгиев не скри изненадата си и от факта, че процедурата е за „инженеринг” и че от общината дори не разполагат с необходимите данни за трафика.

Пламен Райчев му отговори, че се пристъпва към „инженеринг”, тъй като няма как да бъде реализиран проектът от 2013 г.- нормативите за локалните платна са променени и трябва да се увеличат до 4,5 метра. Това били заявили и от КАТ при опит да бъде съгласуван проекта с тях. Той допълни, че е очаквал инициативата за първото събиране на Обществения съвет да дойде от председателя на Общински съвет и че е пратил цялата документацията до деловодството в местния парламент преди двадесетина дни.

Думата взе инж. Радостина Богданова от Камарата на инженерите, която се спря основно на пробива на Водната палата, както направиха и всички след нея. Тя подчерта, че още при първото проектиране са били предложени два варианта – за надлез и подлез. И двата са били отхвърлени от експертите. „Много държим да разберем като инженери как ще се случи този пробив”, заяви тя.

Зам.-кметът Пламен Райчев каза, че относно този проект е възможно да има субективни мнения и становища.

Това не са обективни становища, а становища на специалисти от всички  гилдии”, подчерта председателят на Камарата на архитектите – Пловдив арх. Чавдар Тенев. Той добави, че тази задача е изключително сложна от комуникационна гледна точка. Неговата позиция и тази на КАБ е, че общината е подходила некоректно за браншовите организации с процедурата „инженеринг” и че е нецелесъобразно да се прави подлез под моста на Панаира.

Има куп принципни забележки. Кръговото трябва да се запази”, подчерта арх. Тенев.

Общинският съветник Добромира Костова изрази също становище „против” пробива и попита зам.-кмета каква би била санкцията от Фонда, ако общината не го реализира.

„Оставаме с усещането, че общината иска да реализира този проект на всяка цена. Да не би да ни излезе по-евтино да плащаме наказателни лихви, отколкото имаме едно неработещо съоръжение за 10 милиона лева, които могат и да се окажат недостатъчно”, изрази мнението си и авторът на тези редове.

Пламен Райчев не успя да даде отговор на въпроса какви санкции може да претърпи общината, ако не реализира този проект. И добави, че кметът изпълнява решение на Общински съвет. „Не можем да се върнем назад. Този разговор е трябвало да се случи една година преди това”, допълни той. И подчерта, че е очаквал в рамките на съвета да се говори по същество как да се случат проектите от заема, а не как някои от тях да не бъдат реализирани.

Припомняме, че и преди година, и преди седем години, мнението на експертите от браншовите организации е едно и също – пробивът е спорен инженерно и комуникационно, и е нецелесъобразен. Припомняме още, че идеята за пробив под Водната палата бе най-спорна и в дебатите в пленарната зала на местния парламент, където съветниците на ГЕРБ първо мислеха да гласуват против заема, именно заради въпросния проект, но с телефонно обаждане в 12 без 5 обърнаха мнението си и подкрепиха предложението на Здравко Димитров и екипа му.

На въпрос на инж. Богданова дали общината разполага с инжинерно-геоложки и хидро-геоложки доклади за проекта за подлез под моста на Панаира, Пламен Райчев отговори положително.

Гилдиите настояха да имат възможност да влязат в професионална комуникация с представителите на избраната след обществената поръчка фирма, която ще реализира този сложен обект на инженеринг, преди проектът да бъде одобряван, за да се отстранят предварително евентуалните проблеми. Пламен Райчев пое ангажимента проектантите да се срещнат с членовете на Обществения съвет.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина