Ботев готов с проекта за стадиона, Локото се движи с месец назад

Актуално Градът Новини Спортен Пловдив

Жълто-черните представиха пълен комплект документация за строежа, черно-белите са предали концепция, която чака одобрение от УЕФА

Здравко Димитров: „Надявам се да не разочароваме премиера!“ 

Футболен клуб Ботев Пловдив е внесъл пълен комплект документи за завършването на стадион „Христо Ботев“ с количествена сметка, която тепърва ще остойностява проекта. Ситуацията при Локомотив Пд е по-различна, там нещата са с леко забавяне. Това стана ясно днес на първата присъствена пресконференция, дадена от кмета на Пловдив Здравко Димитров в Заседателната зала на Общината, след падането на извънредното положение. Повод бе крайният срок, който двата клуба имаха да представят проектите си за отпуснатите от правителството целеви средства.

Документите на черно-белите всъщност се оказаха концепция, за която клубът в момента очаква одобрение от УЕФА, дали отговаря на международните стандарти.

„Тъй като движението на проекта им върви с около месец закъснение, ще се наложи да изберем инженеринг, защото сме притиснати от времето, Искаме стадионите да бъдат завършени в най-кратки срокове. Каквото зависи от нас, като администрация, то ще бъде направено,“ съобщи кметът Здравко Димитров.

Ясно е че стадион Локомотив ще е без писта, както и стадион Христо Ботев.

Оказа се, че проектът за Колежа не е преработен, както бе обявено, че ще се случи. В документите е представен известния на обществеността, за който има издадено строително разрешително, обяви главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. По думите му, стадиона на Б е в началния вид, като са променили само малка част – една от трибуните.

За него предстои да стартира ценово пазарно проучване, следва обявяване на обществена поръчка и ако няма обжалване през месец септември може да започнат строителни дейности, уточни градоначалникът.

„Това са приоритетни обекти за града. Надявам се, няма да разочароваме премиера,“ обяви Здравко Димитров.

Той подчерта, че закъснението при Локомотив не е фатално и коментира, че според него това, че клуба е неподготвен е защото е получил неочаква подарък при това в големи размери.

Кметът обяви още, че на втори етап в реализирането на Колежа ще се направи многоетажен общински паркинг, в близост до съоръжението с топла връзка. Той  ще обслужва зрители на футболни срещи, само по време на мачове, иначе ще е на разположение на гражданите от района.

На журналистически въпрос дали ще стигнат 25 млн. лв. за завършването на стадион Христо Ботев, градоначалникът отговори така:

„Те са дадени и ние трябва да ги оползотворим, ако се наложи да се доплаща, ще намерим начин да завършим съоръжението.“

На днешната първа пресконференция на живо журналистите бяха сканирани на влизане в сградата на Община Пловдив от охраната с дистанционен термометър.

Стана ясно още, че привържениците на Ботев са събрали екип от инженери – също фенове, които да подкрепят, но и да контролират реализирането на проекта за стадиона на клуба.

На финала кметът Димитров заяви, че ако няма обжалване на процедурата, то до 2 години е напълно вероятно стадиона да бъде завършен.

Архивите разказват: Май, 2004-та- месецът на Локо Пловдив

Споделете ни във:

1 коментар за “Ботев готов с проекта за стадиона, Локото се движи с месец назад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.