АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

БЛС: Две болници в Пловдив търсят доброволоци

Д-р Николай Брънзалов: „Медиците са около 10% от заболелите заради високия вирусен товар и защото никое от защитните средства не предпазва на 100 процента.“

Първите шест болници в страната вече са подали заявления за доброволци, сред тях са две пловдивски лечебни заведения – УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД. Това стана ясно от участието на заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в сутрешния блок на Нова телевизия днес.

Всички актуални обяви, по които доброволците, студенти по медицина, имат възможност да кандидатсват, могат да бъдат да намерени и на сайта на БЛС. A бърз достъп до всички тях е осигурен чрез банера „Доброволци – COVID -19“, уточни той.

Болниците в Монтана, Сливен, Ловеч и Крумовград също страдата от липса на персонал: МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтана; МБАЛ „Д-р Иван Селимински – Сливен“, гр. Сливен; МБАЛ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч; МБАЛ „Живот+“ ЕООД, гр. Крумовград.

Д-р Брънзалов изтъкна, че болниците са натоварени, лекарите са на предела, в момента имаме около 20 000 излекувани, но видяхте и колко още заболели има. Освен това не всички пациенти са по болниците, някои се лекуват по домовете си – ето защо е важна и ролята на общопрактикуващите лекари в тази пандемия, посочи той.

Ако се въведат бързите антигенни тестове, тогава заразените ще се хващат по-навреме, ще се приложат противоепидемични мерки и ще успеем да намалим разпространението на заразата, подчерта лекарят.

„Медиците са около 10% от заболелите заради високия вирусен товар и защото никое от защитните средства не предпазва на 100 процента“, допълни още зам.-председателят на БЛС.

По думите му, все още имаме проблеми с диагностиката на коронавируса в извънболничната помощ. „Виждаме разбиране от страна от Министерството на здравеопазването, но трябва да се изглади този проблем.“

Снимка: стоп кадър Нова тв

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина