АктуалноВластНовини

Без председател на НС от трети опит

Депутатите имат един час почивка за размисъл

Третия опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание се оказа неуспешен. Днес номинирани бяха четирима кандидати:

Йордан Цонев от ДПС събра подкрепата на 99, против бяха 96, въздържаха се 43.

Кристиан Вигенин от „БСП за България“ събра подкрепата на 30 народни избраника, против бяха 46, въздържаха се 162.

За Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха „за“ 27, против бяха 97, въздържаха се 114 депутати.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе подкрепен от 102-ма депутати, 97 гласуваха против кандидатурата му, 39 се въздържаха.

„Продължаваме промяната“ и „Български възход“ не номинираха свой представител в битката за парламентарен шеф, съобщи БНР. Цонев и Желязков отидоха на балотаж. При него гласовете се разпределиха така: за Цонев: 35 „За“, 95 „против“, 43 се въздържаха; Росен Желязков бе подкрепен от 102, против – 97, 39 се въздържаха.

Така НС отново не можа да избере своя пръв сред равни, след двата неуспешни опити вчера, при които бяха номинирани петима кандидати – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Йордан Цонев от ДПС, който бе издигнат в хода на втората процедура по избор на председател, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“.

Припомняме, че късно снощи от „Продължаваме Промяната“ обявиха, че като конструктивна опозиция оттеглят своя кандидат Никола Минчев и няма да го предложат за гласуване в пленарната зала.

„Продължаваме промяната“ оттегли кандидатурата на Никола Минчев

Преди този ход от „Демократична България“ предложиха ротация между двамата кандидати, събрали най-много гласове при гласуванията – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП.

В изявление след заседание на Изпълнителната комисия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепят предложението на ДБ събранието да се ръководи на ротационен принцип. От ПП обаче обявиха, че това предложение би било неефективно и оттеглиха Минчев.

Депутатите са в едночасова почивка, предстои свикването на Председателски съвет и мислене – кой да е кандидатът, който да обедини всички партии в НС.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина