АктуалноБизнесЗдравеКриминалеНовини

Работникът, пострадал в Арсенал, е починал

Почина мъжът, докаран вчера на лечение в УМБАЛ „Свети Георги“, след инцидента в завод “Арсенал” край Казанлък. Той бе транспортиран снощи от болница в Стара Загора и настанен в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към най-голямата болница в Южна България.

От лечебното заведение съобщиха преди минути, че мъжът е бил в тежко състояние и лекарите са направили всичко възможно да го спасят. За съжаление, пациентът е починал късно снощи. Той е на 59 години. 

Припомняме, че в четвъртък в Арсенал бе извършено контролирано унищожаване на бракувана продукция. По думите на генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев няма опасност и всичко в района е обезопасено, а процедурата се извършва през няколко месеца, в зависимост от продукцията. От МВР също посочиха, че се извършват планирани, контролирани взривове.

Мъжът, загинал при вчерашния инцидент в мъглижкия завод 4 към „Арсенал“ АД, е бил с голям стаж и богат опит. Това заяви на брифинг зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Гриша Мавров.

„При контролирано унищожаване на взривни смеси и барут ръководителят на екипа, който е определен със заповед на изпълнителния директор на завода, е пострадал, като е обгорял по ръцете и краката. Мъжът е транспортиран в клиниката по изгаряния в Пловдив, където е починал“, обясни още Мавров.

Той допълни, че през вчерашния ден е образувано досъдебно производство по чл. 134 от Наказателния кодекс (НК), но днес то ще бъде преобразувано и докладвано в Окръжна прокуратура – Стара Загора и разследването ще продължи по чл. 123 от НК.

Причинен е вредоносен резултат – смърт вследствие на немарливост на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода, разясни той.

Мавров каза, че към настоящия момент още протичат следствени действия за установяване на причините за възникване на инцидента.

Това се случва само 15 дни след като инцидент в оръжейницата отне живота на мъж на 55 г. и две жени, на 53 и 43 г. По този случай работи Прокуратурата, но до момента не е конкретизирана причината за взрива. Разследват се версиите за човешка грешка и за инцидент по технически причини.

Снимка: бгнес

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина