АктуалноЗабравеният градКварталиКултураНовини

Баня Орта Мезар като произведение на Кристо – ГАЛЕРИЯ

Историческата сграда на Еврейската баня на кръстовището на булевардите „Шести септември“ и „Руски“ в сърцето на Пловдив преди броени дни осъмна като произведение на изкуството на артиста Христо Явашев – Кристо.

Опънатите бели платна по петвековните дебели зидове успешно прикриват останките ценния паметник на културата, който допреди няколко години попадаше в класацията на четирите най-стари живи сгради в Пловдив. През последните 3-4 мандата „банята“ страда от любопитни тийнейджъри, бавна администрация, самонстанили се клошари, два пожара и още нещо…

Устояла на превратностите на балканската история, вече 6 години след изпепеляващия пожар, от стените ѝ пада мазилка, а обезопасителните ленти, които собствениците поставят постоянно биват късани.  

Репортер на Под тепето видя на място екип работници, които почистват покривното пространство, прави впечатление, че и избуялата растителност по него е окастрена.

Припомняме, че през месец май т. г. стана ясно, че Реконструкцията на баня Орта мезар на метри от финала по документи.

„Собствениците на имота изпълняват предписанието, което им бе дадено за обезопасяване на сградата“, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, потърсен за коментар.

Поставени са мрежи, прави се ново по-солидно заключване на портата, поставят се информационни табели за съществуващата опасност за преминаващите в близост граждани, уточни той.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина