Реконструкцията на баня Орта мезар на метри от финала по документи

Актуално Забравеният град Новини

Има шанс паметникът на културата да се събуди за нов живот

Обгорелите ѝ стени са на повече от 6 века. Те носят историята на древния и вечен град през тези столетия. Нейните стопани и хората под тепетата сменяли имената според времената, в които живеели – Ени хамам, Орта Мезар, Еврейската, Чайка…

Една от четирите най-старите живи сгради в Пловдив, 17 години след приватизацията ѝ, стърчи като след война. В края на април 2021-ва почина бизнесменът и общественик Радослав Бозуков, 49-годишният предприемач попадна не веднъж в страниците на “Под тепето” с опитите си да спаси културната ценност, която бе негова собственост.

Година по-късно, по нея се наблюдават „следи от живот“ макари и само външно. Изгорялата баня, както я наричат след бедствието през  19 февруари 2016-а година

Пожар изпепели баня Орта Мезар

е обезопасена с ленти за пореден път.

През 2020-та там отново лумна огън, вследствие на клошарите, самонастанили се в банята (ГАЛЕРИЯ). 

На десетките въпроси защо позволява на бездомните да стоят в имота му, Бозуков отговаряше, че там има деца и инвалиди, а сърце не му дава да ги изгони в пандемията.

Освен ленти, които пречат да се премине до сградата има поставена и табела за опасността.

Свързахме се с кметството на район „Централен“, за да разберем как са протекли срещите с наследниците на г-н Бозуков. Стана ясно, че съпругата и синът на бизнесмена са настроени да възстановят една от емблемите на Пловдив, с ясното съзнание, че те съхраняват историята на града.

„Издали сме предписание и разрешение растителността по сградата и върху покрива да се премахне, за да не руши допълнително. Собствениците са предприели необходимите действия за сигурността на преминаващите пешеходци“, обяви райкметът Георги Стаменов.

По думите му всички необходими за реставрацията документи са съгласувани с НИНКН. Има нещо по ЗУТ за доуточняване. Работи се за издаването на строително разрешително, съобщи още Стаменов пред Под тепето.

Припомняме, че бившият председател на общинския съвет арх. Илко Николов и арх. Юлий Фърков са авторите проекта за реставрация на старинната еврейска баня.

По думите на Бозуков пред медията ни, идеята на архитектурния дует е изключително професионална и отговорна както към паметника на културата, така и към самата градска среда. Казва, че паметникът на културата е заснет сантиметър по сантиметър при работата по проекта.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.