Атанас Качаков поиска да излезе на свобода, съдът го остави в ареста

Актуално Градът Криминале Новини Под ножа

С решение на вътрешния министър обвиненият за две престъпления като служител на Трето районно е отстранен от системата на МВР

Обвиняемия в няколко престъпления полицейски служител Атанас Качаков вече не е част от системата на МВР. С решения на вътрешния министър той е бил отстранен от длъжност. Това се разбра на днешното обжалване на Качаков на мярката му за неотклонение “Задържане под стража” в Окръжен съд. Магистратите отказаха да уважат искането на обвиняемия за изменение на мярката му в по-лека, която бе наложена първо от Пловдивския окръжен съд на 22 май, а в последствие бе потвърдена от Апелативния съд.

Спрямо Качаков  са повдигнати две обвинения. Едното е за отвличане и проявена особена жестокост към отвлеченото лице, извършено в съучастие с други обвиняеми, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация. Другото е за за приготовление да придобие в съучастие с друг обвиняем около 500 килограма марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Настоящият състав на Окръжния съд напълно сподели извода за наличие на обосновано предположение обвиняемият Качаков да е съпричастен с първото престъпление, в което е обвинен, както и в липсата на такова за второто обвинение, което му е повдигнато. Събраните до момента доказателства не оборват, а напротив – затвърждават изводите, направени от Окръжния съд при първоначалното вземане на мярката за неотклонение задържане под стража на 22 май.

Съдът остави без уважение искането на защитата на бившият вече поицай, отправено в днешното заседание,  към доказателствата по делото да бъде приобщен телевизионен запис на интервю от 27 май с бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, както и същият да бъде разпитан като свидетел. Съдът се мотивира с факта, че компетентен в случая е наблюдаващият прокурор и няма пречка това искане да бъде отправено към прокуратурата.

Съдът сподели извода, че към настоящия момент не е отпаднала  опасността от извършване на престъпление, а периодът на задържане под един месец не е прекомерен и не е основание за изменение на мярката.

 

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.