АктуалноЗабравеният градНовини

Архивите разказват: Евмолпия – универсалният магазин в центъра на Пловдив

Дълги години той бе най-популярният търговски център под тепетата, но впоследствие промени своите функции и днес е тотално преустроен

Три дами – архитект е Мария Сапунджиева, инженери Драгия Алексиев и Николина Петрова са автори на знаковата сграда

Търговският комплекс “Евмолпия” е построен в типична за първата половина на 80-те архитектура – открит бетон и видими конструктивни елементи, като колони и трегери. Интересна е връзката с друга сграда в подобен дух – дългият блок зад магазина, който също има интересни бетонни колони на партерния етаж.

Архитект е Мария Сапунджиева, автор на редица други интересни сгради, както и цели урбанистични планове, като например на ЖР “Тракия”. Тя е родена през 1932 година, завършва през 1956 година, след което работи в Пловдив. Най-интересните ѝ проекти определено са през 80-те. Инженери са Драгия Алексиев и Николина Петрова.

Самият търговски комплекс всъщност приютява няколко по-големи и множество по-малки магазини. Двата големи са магазин “Образцов дом” и магазин “Направи си сам”. Вътре е разположен и РУМ – в който има и множество по-малки магазини за дрехи, обувки, текстил и др. Има и заведения – кафе-ресторант, летен бар бюфет и др. В стария си вид от 80-те години сградата бе от най-интересните в Пловдив, строени в този период. Освен решенията за фасадата – интересните оформени с бетон парапети и стълбище, погледа привличаха също и надписите. Графичните елементи в интериора също са били стилно направени.

След промените в годините след 10 ноември 1989 година, постепенно през 90-те помещенията променят функциите си. Дълги години имаше множество магазини, кафенета и др. Интересна бе “конкуренцията” с пазара по улица “Капитан Райчо”, който впоследствие през първото десетилетие на новия век бе разрушен, за да се изградят съвременните търговски и офис комплекси, като “Гранд” и “Маркет Център”. Така се стигна и до последните 4-5 години, в които сградата изцяло промени своите функции.

Днес вече върви в една част преустройството ѝ в луксозен бутиков хотел от бранда MGallery by Sofitel, а останалите площи от няколко години са превърнати в ресторант Torro Grande, а функцията като търговски център остава твърдо в миналото.

Източник: Lostinplovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

8 коментари

  1. Витата външна стълба е проектирана от арх.Олег Каразапрянов,както и вътрешната стълба с извитите в края стъпала.Конструктор е инж.Нина Петрова.

    1. Ха ха познавахме се с Драго,беше си истински мъж.Има и други проектантите взели участие в проектирането на Евмолпия.Външната стълба беше уникална за времето,както и някои вътрешни стълби.Журналистите когато пишат трябва да внимават в написаното,защото все още има хора,които са живи и помнят.

      1. Не само тази г-ца, ами и друг един АрхитекТурски РАЗБИРАЧ акад. проф. д-р индж. Фьодор КараКАЛИНКА, член-кореспондент на БАНда и Хонорис Кауза на АМТИ +И +Цирк, катедра Стриптийз =учил-недоучил доникъде= не дават думата на КОЛЕГИЯТА ОТ ДИПЛОМИРАНИ КОМПЕТЕНТНИ ПЛОВДИВСКИ АРХИТЕКТИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина