Арестуваха пожарникар за седем въоръжени грабежа, извършени преди седем години

Актуално Градът Криминале Новини Под ножа

Към момента на престъпленията той не е бил действащ огнеборец

В пет от ударите е имал съучастник, който също е задържан

Пожарникар бе задържан за седем въоръжени грабежа, извършени в периода 2013-2014г., разбра се днес на извънредния брифинг в прокуратурата по повод разкриване на серия от тежки криминални престъпления на територията на Пловдив и областта. Огнеборецът, който е на служба към Трета пожарна, е признал за извършените от него деяния, като към онзи момент той не е бил служител на МВР. Влиза в системата на пожарната през 2015г., малко след последния си грабеж и оттогава няма регистрирани криминални прояви. Той е бил арестуван малко след като полицията стига до неговия съучастник в пет от въоръжените удари на денонощни магазини в града и една бензиностанция в село Кадиево. На два пъти е действал сам.

Обвиняемите се съответно 90-ти и 91-ви набор. Серията тежки престъпления е била разкрита шест години след последния грабеж, след съвместни действия на полицията в Пловдив, Районна и Окръжна прокуратури.

„ Действали са в периода 2013-2014г. Първоначално работата е започнала по повод извършването на един въоръжен грабеж, на две лица, използващи маска тип боне и пистолет в денонощен магазин през 2013г. След редица действия по спряно досъдебно производство се установява кой е извършителят. Междувременно същият е задържан и признава за един грабеж. Това се случва преди два дни. Предприеха се незабавни действия и в рамките на 48 часа бяха разкрити общо седем грабежа. Въоръжени и идентични, извършени от две лица- първия задържан обвиняем, а в последствие бе задържан и вторият, вече обвиняем. Двамата са извършили в съучастие пет въоръжени грабежа, основно на денонощни магазини и една бензиностанция. А самостоятелно втория задържан е извършил още два въоръжени грабежа с пистолета и маската, която е открита. И двамата са направили пълни самопризнания. Открити са множество доказателства и са извършени множество процесуално-следствени действия. Установени са всички техни шофьори, използвани за грабежите, тъй като са действали интензивно в рамките на година и половина”, обяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Изводите, които той направи пред медиите е, че в условията на добра координация и работа в екип, резултатите са добри. „ Другият извод е, че по всяко едно престъпление, макар и да е изминал дълъг период от време, извършителите трябва да знаят, че полицията работи оперативно, съвместно с прокуратурата, макар наказателното производство да е спряно. Всеки, който е извършил престъпление, не бива да бъде спокоен, че в рамките на няколко години няма да получи своето възмездие”, заяви Попов.

На двамата, които към момента на деянията са били около 21-22 годишни, са повдигнати обвинения за извършване на грабежи след предварително сговаряне, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и конфискация до една втора от имуществата им.

При ударите им няма физически пострадали лица. Общата сума, която са задигнали след заплахи на служителите в търговските обекти, е около 2400 лева.

От прокуратурата допълниха, че обвиняемите са действали са при една и съща схема. Единият влиза в магазина с пистолет, другия го чака отвън. Използвали са два мотора, които не са били регистрирани, за да затруднят установяването и издирването им.

Дългия период от разследването Румен Попов обясни с различните райони, в които са извършвани престъпленията. Към онзи момент оперативните работници в различните полицейски управления не са могли да направят връзка между различните грабежи, че става въпрос за едни и същи извършители. Освен това двамата са действали в условията на конспиративност, като са използвали освен нерегистрираните мотори, но и различни шофьори, общо трима, които се явяват свидетели по делото.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.