АктуалноБългарияВашите писмаГрадътНовиниПод лупа

„Античният театър има нужда от помощ“

Захвърлени боклуци, разхвърляни възглавници и счупени прожектори посрещали посетители в Деня на Съединението (СНИМКИ)

Дебора Симеонова: Всичко изглеждаше така, сякаш от доста време не е почиствано, изглеждаше като изоставен имот.

Според правилата на ОИ „Старинен Пловдив“ всеки организатор получава обекта в изрядно състояние и е длъжен да го върне в същия вид

„Античният театър има нужда от помощ“ – така е озаглавила писмото си до редакцията на Под тепето Дебора Симеонова. Младата дама посетила града ни по време на националния празник за Съединението на България и Празник на Пловдив. Възползвала се от възможността да разгледа Античния театър свободно, без билет за вход и останала разочарована от видяното.

Ето писмото ѝ:

„Пиша Ви този имейл поради онзиденшното ми посещение на Пловдив и съответно на Античният театър. Заради празника на Съединението, входа на театъра беше отворен за посещение без билет. Влязох и забелязах някои нередности, които трудно могат да бъдат подминати, посещавайки културен паметник с такава стойност.

Разхождайки се, забелязах доста боклуци, пластмасови празни бутилки, също така, черни седалки, които се използват от зрителите бяха разхвърляни и затрупани от бутилки, имаше счупени прожектори, захвърлени произволно и всичко изглеждаше така, сякаш от доста време не е почиствано, изглеждаше като изоставен имот.

Попитахме охранителя кой почиства мястото, но човекът не даде много информация, каза, че общината се грижи за почистването с помощта на фирма. Също така каза,че е нормално да е така, тъй като където има хора има и боклук, с което не мога да се съглася, тъй като на места като Лондон, Виена, Барселона и още мога да зареждам, са посещавани от доста повече хора, но така стопанисван паметник на културата, тънеш в боклук не съм виждала.

Друго също интересно наблюдение е, че деца, без всякакъв контрол се катереха по античните колони и скачаха от тях, а щастливите родители ги снимаха доволно, което също не мисля, че е адекватно, тъй като води до амортизиране, изтриване на надписите върху колоните и зацапване.

Зад кулисите на Античния театър можеше да се видят цял склад със стекове вода, някакви остатъци от строителни материали, найлони, чували и какво ли още не.

Театърът се експлоатира за събития, театри, концерти, което води до много бързото му амортизиране, събира се такса за вход на посетителите, но поддръжката и грижата за запазването на паметника в никакъв случай не мисля, че отговаря на каквито и да е стандарти.

Не знам към кого е най-добре да се обърна, доколкото разбрах общината на Пловдив отговаря за Античния театър, но се отказах да пиша до там, тъй като не мисля, че ще получа отговор. Ако знаете как можем да повлияем и да бъде разрешен този проблем, моля посъветвайте ме към кого да се обърна.

Обръщам се на първо време към вас, тъй като намерих много статии за нередности в Пловдив, конкретно също и към театъра.

Прикачвам снимките, които направих на сегашната ситуация в най-добре запазения античен театър в света, който е имал нещастието да попадне на наша територия.

Поздрави!

Деа“

Екипът на Под тепето препрати сигнала ѝ до директора на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев с молба за коментар.

За огромно съжаление и ръководството на ОИ „Старинен Пловдив“ констатира тези пропуски именно в деня на един от най-големите български празници. Вече са взети мерки и ще има сериозни наказания, както сред служителите, които не са изпълнили служебните задължения, така и към организатора, който за пореден път оставя обекта в състояние, което е недопустимо. Според правилата на ОИ „Старинен Пловдив“ всеки организатор получава обекта в изрядно състояние и е длъжен да го върне в същия вид. Извиняваме се за причиненото неудобство на нашите гости.“  Ръководството на ОИ „Старинен Пловдив“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина