АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбориМненияНовини

Анести Тимчев: Общината планира създаване на звено „Зелена система”

Общината планира създаване на звено „Зелена система”. Това заявява в отговор на питания на Под тепето зам.-кметът с ресор „Екология” Анести Тимчев.

Отправихме към него редица въпроси, свързани основно с Програмата да подобряване качеството на въздуха. Те бяха провокирани от интервюто с общинският съветник от Демократична България Добромира Костова, която заяви, че едва 10% от замърсяващите въздуха на Пловдив уреди на твърдо гориво ще бъдат подменени. Тя е категорична, че Програмата, която общината реализира с 14 милиона лева от Европа, е огромен провал. Пред Под тепето Костова заяви, че местната власт гледа на мерките за подобряване на качеството на въздуха като възможност да се усвояват много средства, без реален ефект.

На питанията ни относно програмата отговориха от отдел „Екология”. Анести Тимчев е отговорил само на един конкретен въпрос, свързан с очакванията за създаване на звено „Зелена система”. Той съобщава, че в началото си дейността на звеното се планира да бъде част от Дирекция “ Екология и управление на отпадъците“.

От отговора му разбираме, че основните функции на звеното ще бъдат разделени на няколко етапа:

– Изготвяне на т. н. „Зелена карта”, определяща местоположението на всяко дърво и неговата характеристика. Преглед и актуализиране на съществуващата информационна система.

– Създаване на регионални и общински регистри на Зелените площи и „кални петна“

– Изграждане на система за развитието и поддържането на зелената система

– Строг контрол по опазването и съхранението на зелената система

Очаквайте какво ни отговориха от отдел „Екология” относно Програмата за подобряване качеството на въздуха

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

 1. Тя и сега си има управление на зелената система. Има Дирекция Екология, районни еколози, инспекторат, ОП “ Паркове и градини,“ ланщафтни архитекти към главния архитект. Някой иска да си н азначава още калинки на заплата.

  1. Всичките изброени апаратчици да не мислиш, че са сложени да свършат за пет пари работа? За четири пари? Не ни разсмивай – те са за укрепване на гласоподавателската База на г-н Тимчев.

   Звучно, мощно: „Прав е Шефа!“

   „Планираното“ от г-н Тимчев е за добруването на Града (и Шефа)

   1. Каквото изброява колегата „модерен“ са само резедави апаратчици.

    Тимчев милият „планира“ Зелена Система.

    Догодина след това ще ни пробута Тъмно Зелена. И ти да си –

    Прав е Шефа!

 2. И пак ли ще се чака години наред докато заработи това така нужно звено?
  И сигурно ще назначат ограничен брой от към 3-4ма експерти за целия град, колкото да отбият номера и дори и да искат да не могат да адресират всички проблеми с подрязването на стари и саденето на нови дървета.

  1. Тези от Дай България притесняват ли се от горенето на автомобилни гуми в римските махали или обитаващите ги паразити са защитени от педерасите в Брюксел

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина