АктуалноМненияНовиниПод ножа

Алфа Рисърч: ГЕРБ води на ПП с около 6%

Изследването е сред твърдо решилите да гласуват, проведено в дните около старта на кампанията – 27 август до 2 септември

Коалицията ГЕРБ-СДС води сериозно пред „Продължаваме промяната“ в електоралните нагласи, според проучване на Алфа Рисърч, проведено в дните около старта на камапнията – от 27 август до 2 септември. Проучването е само сред твърдо решилите да гласуват. ГЕРБ получава подкрепа от 23,4%, докато ПП е на второ място с 17,5% подкрепа.

Много близо са следващите три партии – ДПС, БСП и „Възраждане“, които имат съответно 10,9%, 9,8% и 9,5% подкрепа. Според проучването, със сигурност в парламента влиза и „Демократична България“, които получават подкрепа от твърдия решилите да гласуват – 7,5%.

Освен тези шест сигурни за парламента политически организации, две други са на границата от 4%. Това са „Български възход“ на Стефан Янев и ИТН на Слави Трифонов.

Любопитни са и личните рейтинги на политиците. Действащият президент Румен Радев отбелязва сериозен спад и двегодишно дъно на положителното мнение, като за пръв път е близо до това негативните оценки за него да са повече от положителните. 38% одобряват действията на президента, докато 33% не го одобряват. Всички останали политици в изследването, лидери на партии, имат повече отрицателно, получават повече недоверие, отколкото доверие от електората. Най-високо е доверието у Бойко Борисов – 21,6%, следван от Стефан Янев и Кирил Петков с по около 18,5%, и Асен Василев и Христо Иванов, които имат по около 17,7%.

Цялото изследване може да прочетете тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина