Актуално

95-годишна жена е в кома, жестоко пребита от внука си

По 4 зловещи случая на домашно насилие, станали през последните два дни в Пловдив работи Районната прокуратура. Жертвите са със сериозни травми, а най-възрастната от тях се бори за живота си. Подробности по случаите бяха изнесени днес на извънреден брифинг от заместник-районния прокурор Атанас Илиев и наблюдаващия прокурор Нено Димов.

95-годишна жена на легло, с множество заболявания, е била жестоко пребита от 40-годишния си внук, който системно употребявал алкохол. По непотвърдена официално информация, извършителят е бивш полицай.

Той често се карал с възрастната жена. По свидетелски показания в предишните случаи я е обиждал и хвърлял по нея предмети. Преди ден мъжът отново се прибрал пиян, скарал се с баба си и си легнал. През нощта около 3 часа тя го повикала защото имала нужда от помощ. Вместо да и помогне той проявил извънредна агресия и я пребил почти до смърт. После отишъл и си легнал отново да спи.

На сутринта социалният асистент на бабата заварил внука да прибира парцали напоени с кръв и намира възрастната жена в безпомощно състояние с разкривено лице и кръв по дрехите. На въпроса какво е станало с нея, внукът отговорил, че е паднала от леглото.

Жената, която се е грижела за бабата започва да звъни за линейка, докато през това време извършителят я убеждавал, че няма нужда да го прави, тъй като баба му искала да си умре в къщи, а не в болница, разказа наблюдаващият прокурор Нено Димов.

В момента мъжът е задържан за 24 часа в 4-то РУ на полицията. Предстои до края на деня Прокуратурата да му повдигне обвинени но член 128, ал.2 във връзка с ал.1 от НК и да го задържи за още 72 часа, съобщи прокурор Илиев.

Наказанието за домашно насилие е затвор от 3 до 15 години, уточни говорителят на РП.

Двамата прокурори са изумени от жестокостта на извършеното престъпление.

По случая с Известния бизнесмен пребил съпругата си  законът предвижда от 2 до 10 години лишаване от свобода, уточниха от държавното обвинение.

„Наблюдаваме сериозна ескалация на битовата престъпност. Заявяваме твърдо решение да водим безкомпромисна битка в тези случаи, както и да приложим цялата строгост на закона„, заяви прокурор Атанас Илиев. 

Третият случай който бе разкрит днес е аналогичен. Става дума за 48-годишен мъж, съден за убийство, освободен предсрочно през 2018 г. Преди два дни той напуска самоволно клиника за лечение от алкохолна зависимост и се прибира в апартамента на майка си. На следващия ден ѝ нанася жесток побой. Жената успяла да избягала при съседи, които повикали полиция.

Майката през цялото време говорела, че това е нормално и казвала на разследващите да не закачат сина ѝ. Той е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

При последния случай жертвата също е успяла да избяга от побой и опит за изнасилване. Жената също е намерила убежище у съседи, които са извикали органите на реда. Тя е била малтретирана пред очите на 5-годишните си близнаци от 40-годишния си съпруг, който също е в ареста.

Подробности по случаите вижте във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. После защо бесенето с кран на площада ви се вижда нехуманно . Нима този „репресиран милиционер протестър“ не заслужава да бъде обесен по този начин? Таня , нещо да кажеш ,той се беше писал като протестър.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина