9 забележителности за посещение по Южното Черноморие

Актуално Живот Новини
забележителности за посещение по Южното Черноморие
Веселина Михайловска
Latest posts by Веселина Михайловска (see all)

 

Да пътуваш до южните курорти не за да събираш тен и да се наслаждаваш на нежната прегръдка на вода, а за да разглеждаш забележителности не е обикновено в плана за морската ваканция. Обаче се оказва, че на юг и север от Бургас има толкова интересни кътчета, които задължително трябва да си отделите време, за да разкриете. Това е и идея за всички онези дни, които не са толкова подходящи за плаж (надяваме се, че ще има по-малко такива), но пък не искаме да пропиляваме в стоене в хотелската стая.

Поморие:

Музей на солта:

Той е единствен по рода си в България и Източна Европа. В Поморие, древният Анхиало,морска сол се добива от незапомнени времена.  Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр.Хр.).  Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.  Намира се  в района на стария град, на тясната ивица между Поморийското езеро и солниците, непосредствено зад стадиона и санаториума на Министерството на здравеопазването. Точно до него има малка безплатна зона с лечебна кал, където много туристи идват да се намажат, а след това да се изплакнат в морето.

Пясъчната коса на Поморийското езеро:

Това е едно от местата, които не са толкова популярни сред туристите, но затова пък природата там е уникална. Пясъчна коса разделя морето от соленото поморийско езеро. Вървейки по нея, човек се наслаждава едновременно на морския пейзаж и на спокойните води на езерото. Мястото, което се намира малко след Военния санаториум в Поморие, става все по-оживено с прииждането на кайт сърфистите в късния следобед.

Антична куполна гробница:

Датира от от ІІ – ІІІ век. Приета е научната хипотеза, че съоръжението е служило за мавзолей на богата анхиалска тракийска фамилия, в който са се извършвани религиозни ритуали посветени на култа към слънцето. Античната куполна гробница  е най-голямата, откривана някога в България и е единствена по рода си като архитектура на Балканския полуостров.  Отбивката към нея е малко преди Поморие, вляво от шосето, точно преди аква парка, ако идвате откъм Бургас.

Старият Несебър:

Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Старият град е разположен на малък полуостров с дължина само 850 м и ширина 350 м, свързан със сушата чрез тесен провлак. За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум го завладява след 14-дневна обсада и тук се заселват славяни и българи. Смятан е за града в България с най-много запазени архитектурни паметници от Средновековието.

В стария Несебър има 23 църкви и културни паметници – от раннохристиянска базилика до куполна византийска църква – образци, в които е отразено архитектурното и артистично влияние на Гръцката, Римската и Византийската епохи.

Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи на VII-та сесия на Комитета за Световно Наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Това е едно от местата с най-магична атмосфера по цялото Черноморие.

Старият Созопол:

Обявен е за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол” на 7 септември 1974 г. Обхваща над 180 възрожденски созополски къщи, строени между средата на XVIII и началото на XIX век, част от които са обявени за паметници на културата. В границите на резервата се намират още средновековната църква при манастира „Св. Апостоли“, Художествената галерия, Етнографската сбирка, църквата „Св. Богородица“, християнски средновековен комплекс, музеят при крепостната стена, църквата „Св. Георги“ с мощите на св. Йоан Кръстител.

В Стария Созопол днес могат да се видят и реставрираните останки на южната крепостна стена с правоъгълна кула. Древният град е бил разположен на скалистия полуостров и е бил опасан от крепостни стени, които го пазели по море и по суша.

Природен резерват Ропотамо:

На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други.  В рамките на резервата се намира и Змийският остров – неголям скален остров в Черно море, а флората и фауната също заслужават внимание.

Последните 9 км на река Ропотамо са плавателни, а разходката с лодка по реката е едно от любимите занимания на туристите по Южното Черноморие. Пристанът се намира до главния път Бургас – Приморско и се вижда от самото шосе.

Крепост Вълчаново кале:

В италианските морски карти от края на XIVв. и началото на XVв. е нанесено укрепено пристанищно селище над река Ропотамо. Неговата крепостна стена е разположена на връх с надморска височина около 200м., известно с името Ранули – или както местните хора го наричат Вълчаново кале. На скалистия, обрасъл със зелени дървета връх, наречен днес Лъвската глава, намиращ се над устието на река Ропотамо, е крепостта дала началото на този град. Зад крепостните стени има руини на малък храм, които предполагат присъствието на поселищен живот през средните векове.

Спрямо всички останали  туристически пътеки в резерват Ропотамо, тази към хълма с Лъвската глава, е най-трудната и за нейното преминаване се изисква повече издръжливост и приключенски дух. На места има стръмни изкачвания и спускания, вървене през високи храсти и по гладки скали.

Бегликташ:

Бегликташ е тракийско светилище и древна обсерватория. В близост до руините на древния град Ранули по хребета на Маслен нос, на около 210 метра н.в. и на 3 км. от град Приморско се намира светилището на град Ранули – кръг от огромни камъни, разположени върху скалиста повърхност изскачаща сякаш от нищото в средата на зелена поляна. Мястото е имало многобройни функции – траките са го използвали за светилище, календар и звездна обсерватория.

Достъпът до него през 70-те и 80-те години на XX век е бил невъзможен, тъй като теренът е влизал в границите на ловната резиденция „Перла“, използвана от Тодор Живков. Археологическите проучвания на обекта започват едва през 2001 г. и са ръководени от българските археолози Цоня Дражева и Димитър Недев.

Днес, Бегликташ е една от най-посещаваните забележителности, не само заради уникалната си структура, непокътнати древни скулптури и гледка спираща дъха, а и заради мистерията в която е обвита.

Устието на река Велека:

Устието на реката е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. То попада в Природен парк Странджа и е защитена местност. Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци.

Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса.

Възможно е да се стигне с високопроходим автомобил до местността, но с цел опазване на местността, препоръчваме да си направите разходка от Синеморец.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.