5 лева става разрешителното за строеж за 1 кв.м. РЗП

Актуално Изпод тепето Новини Политика

И част от опозицията подкрепи предложението на администрацията

Това е и мярка срещу презастрояването, обясни кметът Здравко Димитров

Общински съвет подкрепи предложението на кметския екип цената за издаване на строително разрешение за 1 кв.м. РЗП да скочи от 1 лев на 5 на днешната сесия на местния парламент. Здравко Димитров и заместниците му се мотивираха с това, че стойността на услугата в другите големи градове е много по-висока от тази в Пловдив, и че общината има нужда от тези средства, за да ги реинвестира в подобряване на условията под тепетата. 1 лев остава издаването на строително разрешение за ремонт и реставрация без надграждане на паметници на културата от местно и национално значение, както и за саниране.

„Това е и рестрикция срещу презастрояването. За пример, във Варна се плаща до 8 лева и десет стотинки, в Бургас- 7 лева, в София- от 5 до 14 лева. Трябва да разчитаме на някакви приходи, тъй като общината няма печатница за пари в подземието. Ако имаше, щях да освободя от данъци целия град. Ако искаме нормален за живеене град трябва да имаме пари за реинвестиране”, обясни кметът.

Предложението, внесено от градоначалникът, намери одобрение и сред част от опозицията.

„Предложението е изцяло в правилна посока. Приветствам това увеличение и с риск да не се ядосам на строителните смятам, че след две години услугата търпи още увеличение. Общината трябва да се издържа отнякъде, а и този бизнес може да си го позволи”, подчерта независимият съветник Слави Георгиев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.