3 екопътеки в Родопите за есенни разходки

Актуално Живот Новини
Струва си да се откъснете за поне един следобед от градския живот и да се потопите в природата

Източник: Lost in Plovdiv

Приятните есенни температури през тази седмица събудиха желанието ни за разходки и кратки пътешествия. Затова и екипът на единствения дигитален гид под тепетата събра за вас 3 леки туристически маршрута, които да обходите през идните почивни дни.

Родопите винаги са били притегателно място за всички в региона, а в момента са истинска цветна приказка. Склоновете са изпъстрени във всички нюанси на зелено, жълто и червено, а по пътечките стъпваме по мек килим от нападали листа. Струва си да се откъснете за поне един следобед от градския живот и да се потопите в природата.

Екопътека с. Устина

Разположено в полите на Северните Родопи, близо до Римския път, свързващ древния Филипопoл и Беломорието, село Устина е наследник на тракийското селище Бесапара, съществувало ІІ век преди новата ера и известно в древността като голям административен център, който обхващал териториите от Пастуша до Кричим и Исперихово. Селото е на около 25 км от Пловдив, в близост до Перущица.

В текста ни за водопадите около Пловдив сме разказвали как да стигнете до водопада в близост, но днес ще разкажем повече за екопътеката, която води до него и до параклиса Свети Георги. Тя продължава нагоре след водопада и в тази си част е малко по-стръмна. До светата обител има  има малка беседка, на която посетителите могат да си отдъхнат. Освен това от тази точка се разкриват уникални панорамни гледки – от едната страна – обратно към водопада, а от другата – към цялото село и отсрещните хълмове, обагрени в цветове. На 20 мин  в южна посока пък ще стигнете до връх „Кулата”, който впечатлява със своята монолитна осанка.

Екопътека село Извор

Историята на с. Извор с неговото духовно-историческо наследство датира още от най-древни времена,  като то е било известно с различни имена, някои от които Градец и Градище. Първите извори за заселване на мястото датират от неолитната епоха. Намиращата се в центъра на Извор църква “Св.св. Петър и Павел” е една от най-старите български църкви в Пловдивския окръг от епохата на Възраждането с голяма архитектурна и художествена стойност.

Цялата разходка в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.