АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

14-годишна е била пред самоубийство заради интимен клип, публикуван от бившия ѝ приятел в Интернет

Доброволци от Пловдив подеха кампания срещу езика на омраза

Девойка от малък град в областта е била пред самоубийство, след като бившия ѝ приятел пуска техен интимен клип в социална мрежа. Двамата учели в едно училище. Заради този тормоз тя спряла да посещава занятията и изпаднала в тежка депресия. Нейни съученици, които са доброволци към фондация „Джендър алтернативи“, поискали съдействие от неправителствената организация, за да помогнат на момичето. След сигнал до ГД БОП, директора на училището и терапии със специалист по детска психология, девойката е превъзмогнало депресията и самоубийствените мисли. Момичето е решено да се бори срещу тормоза в социалните мрежи и се е върнало на училище.

Това е един от случаите, по които е работила фондация „Джендър алтернативи“ (ДА) тази година, във връзка с тормоза и омразната реч в Интернет. За новия проект на НПО-то „HIT“ – „Екипи за противодействие на омразата: млади хора срещу езика на омразата към мигранти и малцинства, чрез творчески кампании и младежко участие“, днес разказа адвокат Милена Кадиева, управител на фондацията. Проектът е започнал през октомври 2018 г., трябвало е да приключи през септември т.г, но крайният срок е удължен до 31.12.2020, заради пандемията. HIT се съфинансира от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“, а фондацията участва в партньорство с още 6 организации от различни Англия, Италия, Испания, Кипър, Гърция и Германия. Общата стойност за България е 50 000 евро, като за всички държави участнички от ЕК да отпуснали 500 000 евро.

„Целта на проекта е да разработи нов модел за овластяване на младите хора в Европа за справяне с расизма, ксенофобията и дискриминацията насочени към мигрантите. Идеята е съвместно с младежи на възраст от 12 до 17 години да се изработи методика, която да е насочена към превенция за борба с езика на омразата,“ поясни адв. Кадиева.

Методиката вече е готова и е публикувана в сайта на НПО-то. Тя може да бъде свободно изтеглена и използвана от преподавателите, като помагало в Часа на класа.

От фондацията обявиха старта на кампания за борба с езика на омразата, която се явява своеобразен финал на проекта. От есента на 2018-а досега те са работили  заедно с 30 младежи от Пловдив и областта от 12 до 17-годишни. Учениците са предложили и разработили различни дейности и концепции за противодействие с рекламни похвати. Те самите са се нарекли „Екипи за предотвратяване на омраза“ и работят още по направата на тв и радио реклама за кампанията, напишат пресъобщения, изработили са билборд, постер и брошури. Ангажирали са се и с разпространението им в социалните мрежи, които ползват връстниците им.

„Тийнейджърите бяха много креативни и дадоха много добри идеи,“ коментира Кадиева.

Екипите ще организират и информационна кампания за противодействие на езика на омразата и насилието в рамките на традиционните Дни срещу насилието, които т.г. ще са от 25 ноември до 16 декември на Главната улица в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина