АктуалноЖивотЗабавлениеЗелен градНовини

1000 животни и птици е излекувал Спасителният център на „Зелени Балкани“ от началото на годината

Спасителният център на „Зелени Балкани“ в момента лекува над 50 пациенти – птици и животни

Д-р Стефка Димитрова: „При нас пристигат пациенти почти от всяка точка на България, като основно приемаме птици и дребни бозайници, понякога влечуги“

Спасителният център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора  е единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали диви животни. Там работят ветеринарни лекари, биолози, еколози, доброволци и други специалисти. За 2019 година от центъра са изписани почти 2000 пациенти. Много е вероятно и тази година този брой спасени птици и животни да е същият или дори повече, тъй като до сега през лечение са преминали 1000 животинки. За работата на центъра, разговарям със Стефка Димитрова – ветеринарен лекар.

Какви сигнали получавате от началото на пролетта тази година и какви животни и птици са пристигали при вас, както и от кои райони на България?

С началото на пролетта започват най-вече сигналите за ранени щъркели – паднали, изтощени след миграцията също така и за други мигриращи видове птици. Други сигнали, които получаваме са за излезли на пътя таралежи и костенурки и появили се такива в дворове на частни къщи. Впоследствие започват сигналите за паднали малки пойни птички, щъркели, паднали гнезда при бури, намерени малки сови, паднали от гнезда и доста други подобни сигнали.

При нас пристигат пациенти почти от всяка точка на България, като основно приемаме птици и дребни бозайници, понякога влечуги.

Пристигали са птици като големи синигери, лястовички от различни подвидове, ливадни и тръстикови блатари , горски ушати сови, горски улулици , кукумявки, керкенези и други най-различни видове птици. Също така таралежи, катерички  и костенурки.

Цялото интервю четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина