АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

10 апарата за обдишване получи УМБАЛ „Св. Георги“ от компания BTL (ВИДЕО)

Още 3 отиват в МБАЛ “Св. Мина“ и 2 в „Св. Панталеймон“

Международната компания със седалище в Пловдив дари апаратура за 1 млн. лв на болниците  

10 апарата за обдишване получи най-голямата болница в България УМБАЛ „Св. Георги“ тази сутрин, като дарение от международната компания със седалище в Пловдив BTL. Дарението бе прието в административната сграда на Инфекциозна клиника, където тече с бързи темпове преустройване на звеното в изцяло ковид отделение.

Още 3 нови апарата за обдишване ще бъдат доставени днес на МБАЛ “Св. Мина“ и 2 в „Св. Панталеймон“.

Изпълнителният директор на компанията, която от 18 години развива дейност в Пловдив, Георги Петков заяви, че героите в случая не са дарителите, а всички лекари, медицински сестри и санитари. Церемонията бе предавана на живо във Фейсбук страницата на общината. Видеото може да проследите ТУК.

„Дори един човешки живот да спасим е достатъчно. Тук сме от дълго време, получавали сме много от държавата и сега е редно да дадем.“

Апаратите са произведение от BTL току-що, след като компанията преформатира производството си в контекста на пандемията. Директорът Георги Петков обяви, че търсенето на този вид апаратура е много сериозно в цял свят и че BTL участва в поръчки за доставка на няколко континента в момента.

Не беше далече времето, когато се правеше първата лаборатория за PCR-тестове тук, а сега случая е аналогичен – има нужда от много такива апарати,“ каза кметът Здравко Димитров, който присъстваше на церемонията по предаване на дарението. Той допълни, че компанията е разработила този вида апаратура в рамките на 6 месеца.

Зико връчи на Георги Петков диплом „Посланик на доброто“ и обяви, че е нужно и сърце, за да правиш подобни дарения, тъй като много фирми имали възможност, но не предприемали такива стъпки.

Административният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ доц. Момчил Мавров обяви, че и трите блока на  Инфекциозна клиника са в процес на ремонт. Строят се 4 асансьора, започва и изграждането на ново крило за ковид отделение.

Дарението на BTL ще бъде усвоено на 100% всеки апарат ще влиза в употреба,“ подчерта доц. Мавров.

В момента върви подробен инструктаж на хората, които ще работя с новата апаратура.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина