АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниРазследване

Съветник пита кмета за подписката в социалните трапезарии на Пловдив

Последната сесия преди ваканцията на Общински съвет започна с въпроси по разследването на  Под тепето

Кметът с каламбур по темата в отговор на друго питане

Таня Грозданова

Общинският съветник от БСП Иван Петков в началото на последната редовна сесия на местния парламент внесе питане до кмета на града Иван Тотев, чрез председателя на ОбС Савина Петкова, по казуса с неправомерното събиране на лични данни и подписи от хора в неравностойно положение в социалните трапезарии в центъра.

„В моята приемна за граждани получих сигнал, че в помещенията за раздаване на храна на социално слаби по програма “Топъл обяд” са се събирали лични данни и подписи на потребителите за нуждата на подписка, касаеща регистрация на партия за предстоящите местни избори през октомври.

В медийното пространство се появиха няколко статии относно този казус, показващи всички засегнати страни.

Потребители на програмата „Топъл обяд“: На Титюков му трябват подписи за изборите, събира ги в социалните кухни

Общината с проверка по казуса за събиране на лични данни и подписи от столуващите в социалните трапезарии в Пловдив

Подписка за Лука Станчев в социалните трапезарии в Пловдив не е имало

Лично се свързах със зам. – кмета по “Социална политика, спорт и младежки дейности”, който ме увери, че не са се събирали лични данни за местните избори, тъй като няма официална бланка от ЦИК. Потърсих и информация от журналисти, направили проверка в центровете за разливане на храна.

От получената информация трудно би могло да се стигне до истината, тъй като е доста разнопосочна. Най-отвратителното в случая е, че става дума за потребители на социална кухня.

Във връзка с гореизложеното, моето питане към Вас включва следните въпроси:

  1. Коректно ли е да се събират лични данни от потребители на социална кухня за каквато и да е дейност?
  2. Гражданите, ползващи социални кухни, не трябва ли само и единствено да предоставят личните си данни, за да удостоверят самоличността си, че са потребители по тази социална програма?
  3. Коректно ли e, според Вас, да се допускат социално слаби хора да използват програма “Топъл обяд” само, ако първо си предоставят данните за анкета, или за подписка за издигане на кандидат за местни избори, или подписка за удостоверяване с почетно звание?
  4. Вие сте заявили, че Община Пловдив ще извърши своя вътрешна проверка по този казус! Моля да ми да предоставите резултатите от тази проверка.“

Петков заяви, че очаква писмен отговор, който да бъде огласен на следващото заседание на Общински съвет в установения срок, още повече, че в Народното събрание е постъпило питане от двама депутати социалсти до ресорния министър Бисер Петков.

Казусът със събирането на лични данни и подписи в социалните трапезарии на Пловдив влезе в Народното събрание

По-късно от трибуната в дебат разразил се между председателя на групата съветници от ППГОС Николай Радев и кмета Иван Тотев, по повод отговор на питане на директора на Английската за столовата и ограничаване на скоростта в района на гимназията, градоначалникът пусна калабур по акцията с подписите на коалиционния партньор от „Кауза Пловдив“. Радев репликира недоволен от тоговора, че „явно ще се наложи да информира всички родители за това, че единствено директорите на училища в Община Пловдив носят отговорност за живота и безопасността на техните деца“.

„Г-н Радев, първо да ви честитя номинацията за кмет на Пловдив! Вече работите по предизборната програма явно. Щом ще уведомявате родителите, мога да накарам зам.-кмета Георги Титюков да ви помогне с подписка по съребрена линия,“ захапа градоначалникът.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина