АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

Стотина пловдивчани посрещнаха ретро влака на Централна гара

В 13 часа и 20 минути на втори коловоз ще пристигне атракционен влак по маршрута София-Септември-Пловдив-Карлово-София. След това съобщение по уредбата в района на Централна гара Пловдив навлезе композиция от парен локомотив, електрически, два ретро вагона и три конвенционални. Стотината пловдивчани, които посрещнаха ретро атракцията снимаха мощно.

Атракционният влак бе теглен от Парният локомотив № 05.01 е произведен през 1941 г. в Германия от локомотивната фабрика Frid. KRUPP AG – Essen, с фабричен № 2459 / 1941. Представител на най-бързите парни локомотиви в България, от малобройната серия 05 (само 5 единици). Освен че са най-скоростните парни локомотиви, те държат първенството в БДЖ и по други два показателя: най-голям диаметър на двигателните (сцепните) колооси по кръга на търкаляне 1850 мм, което е във връзка с конструктивната им скорост и най-голяма дължина на цилиндричния котел – разстояние между тръбните решетки 6100 мм. Парният локомотив № 05.01 е използван в БДЖ за обслужване на бързи и пътнически влакове до 1970 г. От 1979 г. е запазен като единствен оцелял локомотив от серия 05. В началото на 2010 г. е започнало неговото възстановяване за движение със собствена сила (под пара).

Всички имаха възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ги напътсваха и разказваха интересни факти по време на обиколката за всеки един от тях.

Първо се минава през Вагон-ресторант № 075. Той е произведен през 1975 г. в заводите на „Бауцен” и „Гьорлиц”, Германия. Използван е за пътувания на бившия държавен глава Тодор Живков. Вагон-ресторантът представлява салон с 36 места – 6 маси 60Х60 см и 6 маси 60Х120 см. Салонът може да се разделя на два салона по 18 места (всеки с по 3 големи и 3 малки маси). Вагонът разполага с усилвател за магнетофон и радио, два телевизора и място за киномашина и екран. Има и офис, едно служебно купе с 2 легла едно над друго.

Определено по-впечатлени бяха посетителите от вагона-салон. В него пипаха, пробваха и правеха селфита навсякъде.

Вагон-салонът № 051-9 от композицията „Корона експрес” е произведен през 1938 г. в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на царица Йоанна. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагонът е със запазено автентично луксозно обзавеждане от годините преди Втората световна война, като специалните ламперии и дамаски също са автентични.

Пътуването на атракциона е част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници под наслов „130 години пътуваме заедно”. За празника и да приветстват инициативата на гарата бяха дошли и любители на ретро автомоблите от пловдивския клуб със своите бижута.

Видео от обиколката във влака ви показахме във фейсбук страницата на Под тепето, може да го видите ТУК.

На перона имаше документална фотоизложба с ретро локомотиви и снимки от гарите на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина