АктуалноГласовеГрадътМнения

Светлана Куюмджиева: Пловдив е европейска столица на културата! Не от вчера. Просто вчера всички разбраха

Този проект учи всички ни на нещо. Понякога по трудния начин, написа артистичният директор на фондация „Пловдив 2019”

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019”

Снимки от Александър Богдан Томпсън

Пловдив е европейска столица на културата! Не от вчера. Просто вчера всички разбраха.

Случва се за първи път в България и на мнозина ще отнеме още време, за да разберат, какво точно означава това, как се открива, как протича, как се закрива, що е то градско шоу, как да се забавляваме, как да не нанасяме умишлена вреда на културен проект, за да угодим на егото си и тн. Този проект учи всички ни на нещо. Понякога по трудния начин.

Това, което ми направи обаче най-силно впечатление, по време на така широко коментираната историческа нощ на 12 януари 2019, беше публиката. Великолепната публика! Хилядите хора, които дойдоха с нас в студа, за да преживеят този тържествен момент. Огромна, спокойна, весела, културна публика. Без напрежение, без провокации, без нищо, което да помрачи прекарването. Фантастични!

Благодаря на колегите ми, хората от екипа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC, които във всеки един момент правеха абсолютно всичко до свръх изтощение, много над нормалните човешки възможности (много имена има за изброяване тук), на Sven Sören Beyer и на неговия супер професионален екип, които разбраха от първа ръка, какво е да правиш изкуство в България, на Пловдив 2019 – доброволци / Plovdiv 2019 – volunteers, без които нямаше да се справим никога, и на Лили Бързева, която ни ориса с красивата си усмивка! Благодаря и на охранителите по входовете, които проявиха невероятно възпитание, спокойствие, чувство за хумор!

Има и още хиляди, които допринесоха за тази хубава пловдивска атмосфера в съботната вечер. Благодаря!
(Артистите и участниците ще покажа отделно)
#gameover #ayliak
Alexander Bogdan Thompson

Коментарът е от личния профил на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019” във Фейсбук. Публикуваме го с нейното разрешение

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Много е лесно, за да излезеш от тъпа ситуация, която сам си създал, и в която си вкарал цяла България, че и Европа, да изкарваш на преден план съвсем различни хора и организации, подвели се от неосъзнат патриотизъм.
    Всички цитирани организации, наистина си скъсаха задниците от работа в последната минута. На които, етично трябваше по ЕВРО стандарти.
    Просто всички разбрахме, че нямаше визия…..
    Теодосий Спасов горкият приличаше на участник от Магьосникът на Оз, ама във видинско читалище…
    Дума не обелва За кукерите…. Никой на живо, особено чужденците, не разбраха тия какви са, защо са….
    Тъпо и малоумно беше да ги пуснат там, само за да дефилират като модели. Модели ама на какво и защо ? Кой разбрал -разбрал……
    Не чух нищо за „Къщата на Ламартин“, не чух нищо за „Пълдин“ място с римски разкопки и където се е снимал шаст от филма „Време Разделно“…. Неща вече заличени от историята на Пловдив, но жива за този който иска да знае. Дали обаче кмета ни с много имена #ИВАНТОЕВОДАТОТЕЖОН, #ИВАНТОТЕВУБИВА, #ВАНЬОДЕГЕРБ,

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина