АктуалноГрадътЗабравеният градИзбориМненияНовиниПод ножа

Първата сграда на Родопския пансион в Пловдив отново на тезгяха

Общината за пореден път се опитва да се отърве от супер апетитния имот на „Велико Търново” №7

„ Продават първата сграда на Родопския пансион в Пловдив”. Така бе озаглавено разследване на Под тепето,   публикувано в медията на 1 октомври 2018г. и провокирано от намеренията на общината да се „отърве” от този свръх апетитен имот на улица „Велико Търново” №7. Заглавието ни е актуално и днес, след приемането на годишната програма за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост.

В рамките на дебата по точката, някои от предложенията на администрацията отпаднаха от списъците с имотите за продажба. Като например Къщата с кулата на „Антим I”, частният собственик в която иска да откупи общинския първи етаж и земята под сградата. От програмата беше изкарана и полусъборена къща на улица „Кирил Нектариев” в Стария град, която няма статут на недвижима културна ценност. От списъка за продажба бе зачеркната и земята под заведението „Каса де Куба”. Но в него останаха парцела на кафене „Легал” на улица „Бетовен”, в който влиза и стара красива сграда, част от архитектурния ансамбъл там, и етаж от къща на улица „Найден Геров”. И, разбира се, споменатият по-горе имот на „Велико Търново” №7.

Там седи и чака инвеститори изоставената повече от 20 години сграда на общинската туристическа спалня, залепена за постройките в задния двор на Докторската къща в Цар-Симеоновата градина. Очаква се имотът да се „развърти” на публичен търг в най-скоро време. От скиците още през 2018г.  стана ясно, че 3-етажната постройка е първата сграда на Родопския пансион в града. Именно там до късната есен на 1951, след като е актувана държавна сграда на три етажа на бул. „Марица“ 142, под наименованието Пансион за ученици от родопския край, намират дом много деца от региона без разлика на пол и вяра. С преместването на пансиона сградата е превърната по-късно в туристическа спалня и от години изоставен от собственика си – Община Пловдив.

Ето какво писа Под тепето през есента на 2018г., което е напълно актуално и днес:

Единствено близостта до строго охраняваната и днес кооперация, наричана „Белия дом“ и по – известна като Къщата на Дража Вълчева, е запазила от вандали и бездомници атрактивния имот, въпреки че в него се влиза безпрепятствено.

Според документите „достъпът до имота се осъществява директно по ул. „Велико Търново“, но това само донякъде е истина. За да влезете в имота след № 9 трябва да завиете на дясно по настлана с бетонни блокчета пресечка към КПП-то за Дражевата кооперация. Малко преди нея от дясно ще видите и дворната врата за въпросния имот с описаните в документите 3 сгради. Само че заради „урбанизацията“ в двора има само две от тях. Пряк достъп до най-високата фактически няма. Това става ясно на място и след внимателно прочитане и разглеждане на преписката, ако го търсите.

Сериозен инвеститорски интерес към имота имаше и през 2018г., ще има и сега. Тогава гласуваното в ОбС предложение на ресорния зам.-кмет инж. Димитър Кацарски определи стартовата цена в търга на 553 000 лева без ДДС, а стъпката за наддаване- 3000 лева. Колко ще е сега, предстои да разберем.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина