АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Едва 30 са необорудваните с апарати за електронно таксуване автобуси от градския транспорт

Превозвачите и общината леко затоплиха отношенията с посредничеството на областния управител, и двете страни си обещаха по нещо

Решението на проблема е краткосрочно и бе оставено за след изборите, тъй като превозвачите искат пълно въвеждане на системата, но май не е ясно как ще бъде активиран софтуерът

Таня Грозданова

Превозвачите и общината леко затоплиха отношенията с посредничеството на областния управител Здравко Димитров. Срещата между собствениците на фирмите, опериращи по линиите в градския транспорт, кмета Иван Тотев и заместника му Златин Велев в кабинета на Здравко Димитров продължи малко повече от час,  а медиите бяха помолени да изчакат отвън. След нея всички изразиха становище, че разговорът е минал много добре.

„Беше важно да получим отговори за системата за електронно таксуване. Истина е, че в последните месеци има леко влошаване на услугата. Получихме отговори, които ни задоволяват. Превозвачите трябва да дооборудват автобусите си, за да могат да бъдат включени към системата. От страна на Община Пловдив на сесията на първи август ще внесем предложение да ги подкрепим финансово, колкото да компенсираме слабите летни месеци”, зави Иван Тотев след разговора при губернатора, като отказа да назове сума, под предлог, че ще се обсъжда в идните седмици.

Според кмета, а и според превозвачите, услугата щяла да се подобри с въвеждане на електронното таксуване. На въпрос на Под тепето колко всъщност са необорудваните коли, стана ясно, че те са по-малко от 30 на брой автобуса, като по договори с фирмите превозвачи всеки ден в града се движат 230 коли по всички маршрути, а компаниите имат общо 50 резервни рейса. С други думи – бройката на необорудваните пътнически возила е минимална.

Какъв е проблемът тогава, допълнихме питането си. Тотев заяви, че проблемът е дошъл от факта, че когато е текло оборудването на автобусите, по същото време общината е провела конкурс за нови линии.

„Връчихме доклад за разходите, който показва, че някъде по трасето се губят едни 40 стотинки на километър. По договор трябва да получаваме 1.95 лева на километър за големите автобуси, и 1.74 за малките. Истината е, че едва събираме по 1,50 от всички пера”, обясни на излизане от областната управа превозвачът Петко Ангелов.

Кметът Тотев напомни факта, че градският транспорт на Пловдив е най-евтинят в цяла България и това е така вече десет години. Още веднъж повтори, че и тази година няма да има увеличение на билета.

Петко Ангелов пък уточни, че това е така, но и Пловдив е единственият град с автобуси евро 5. „Имаме ниски цени на билетите и скъпи автомобили. Всеки от нас дължи по десет милиона за автобуси”, отбеляза Ангелов.

Така представено по всичко изглежда, че днешното стопляне на отношенията е краткосрочно решение на проблема и най-вероятно се цели отлагане на ситуацията за след изборите, защото един от превозвачите сподели неофициално, че те са променили стратегията си и вече не искат цитираните през последните два дни суми от един до три милиона, а искат да заработи системата, за да получават пълната дотация.  Той подхвърли обаче, че фирмата- изпълнител на транспортния проект Индра, не може да активира софтуера.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина