АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Показаха за пръв път снимка на Левски, открита в националния архив в Истанбул

Предполага се, че това е снимката, по която Апостола на свободата е издирван от властите на Османската империя

Директорът на Националния музей „Васил Левски“ в Кралово Дора Чаушева представи днес в Министерството на културата неизвестна досега снимка на Апостола на Свободата. Тя е открита в държавния архив на Турция в град Истанбул от специалисти на музея в родния град на Васил Левски.

Историците ни са на мнение, че имено с тази черно-бяла фотография най-вероятно турците са го издирвали.  Предположението идва от надпис на гърба на снимката, обясни Дора Чаушева.

„Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри.“

Почти същото описание, но с по-различен словоред дал даскал Иван Лилов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, при един от разпитите му в Орхание на 26-и октомври 1872-ра година. По думите на директора на музея, това е първото словесно описание за Левски, с което разполагат турските власти и започват по-нататък за неговото издирване.

Много документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация се пазят в националния архив в Истанбул от Османския период , разказа още Чаушева и уточни, че част  от тях се превеждат в момента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина