АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Пловдивските творци и организации са реализирали 117 от проектите в програмата на ЕСК

Местните артисти и институции са направили близо 40 % от всички събития, били са финансирани с 3,8 милиона лева

Множеството твърдения, че пловдивските творци, културни институции и организации са останали извън реализирането на Пловдив- Европейска столица на културата, са не просто преувеличени, а напълно неверни. Те се опровергават от цифрите, които Под тепето филтрира от общата финансова рамка на проекта в частта й „Програма и събития”.

След задълбочаване в цифрите, а не в приказките, излиза, че близо 40 % от цялата програма на Европейска столица на културата за пълния период от 3 години е направена тук, от пловдивски творци и организации. Местните артисти и институции са реализирали точно 117 проекта от програмата след кандидатстване по отворените покани на фондацията. Тези 117 проекта са финансирани от „Пловдив 2019” с  точно 3 807 413,93 лв. от общо 11-те милиона, които са били разпределени през отворените покани на ОФ. Тук не влизат мащабния фестивал Hills of rock и всички събития на организации и културни оператори от други български градове. Статистиката сочи още, че около 25 процента от финансирането е било разпределено за международни проекти. Тук обаче трябва да се отбележи, че при реализирането на всеки един от чуждите проекти, се е работило с поне един местен партньор.

Точните сметки показват, че най-големите бенефициенти на „Пловдив 2019” са Държавна опера Пловдив- 950 000 лева за трите години; фондация Едно- 600 000 лв. за реализирането на One dance week в целия период; сдружение Изкуство днес на Емил Миразчиев- общо 350 000 лв. за реализирането на „Дигитални екологии”, Седмицата на съвременното изкуство и Луммикс; Драматичен театър- Пловдив- 300 000 лв. за създаването на авторския мегаспектакъл Одисей; Блу Ем- 250 000 лв. за реализирането на Пловдив джаз фест; фондация Отворени изкуства- 130 000 лв. за австрийския културен павилион Флука и Нощ 2019. Кукленият театър е бил финансиран от фондацията с 58 000лв, а ДПХ и ГХГ с по 20 хиляди лева. А читалищата от Пловдив и областта са разпределили точно 87 000 лв. от проекта Европейска столица на културата.

Ако фондацията финансира по отворената покана Наследство в следващите две години отново пловдивски проекти, то делът на местното участие в целия проект може да се увеличи още повече и ще мине 50 % за целия 5-годишен период.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. БАКАЛСКО, СЧЕТОВОДИТЕЛСКО, ТЪРГАШЕСКО КОМЕРСИАЛНО ТВЪРДЕНИЕ (цит): „…напълно неверни. Те се опровергават от цифрите, които Под теЛето филтрира от общата финансова рамка на проекта в частта й „Програма и събития”
    СРАМОТА, АКО УПРАВНИЦИТЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ ТАКА СЕ ПРАВИ КУЛТУРА = С „ПРОЕКТИ“ ПО „ПРОГРАМИ“ НА „ФОНДАЦИИ“ = ТО ТЕ НЕ БИВА ДА ПРОПУСКАТ КАВИЧКИТЕ И ОКОЛО ЛЪЖАТА … „КУЛТУРА“

    1. Те се харесват, АРТаджийците: взаимно се потупват по раменете, възхваляват се по заседания и „обсъждания“ (и бодро ЦИЦАТ) – докато младите гледат да се спасят от културоПодобен Сив Поток и Буйни Данъци през … ТЕРМИНАЛ ДВЕ

  2. Страхотно е, че направихте нещо смислено което да представи нашата култура и да я изследва, а не изложби на поляци, немци и подобни. #подигравка

  3. Само шест организации с десетина проекта са финансирани с 70 % от цитираната сума. Така, че твърденията, че пловдивските творци, културни институции и организации са останали извън реализирането на Пловдив- Европейска столица на културата, са просто непреувеличени, а напълно верни що се касае до пари.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина