АктуалноНовиниСъдТемида

Община Куклен печели делото в Административен съд срещу крематориума

Административен съд град Пловдив, ІІІ състав се произнесе с решение от 21.06.2019 г. по административно дело № 2656/2017г., образувано по жалби на община Куклен, представлявана от кмета Мария Белчева, както и такава подадена от физическите лица Димитър Костадинов Трендафилов, Ива Д., Весела Д., Мария В. и Надежда П. против Решение № 2-ІІІ/2017год. по оценка на въздействието на околната среда от 29.08.2017г. на директора на РИОСВ – гр. Пловдив, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение  “Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки“ в имот в местност „Орта хан“ в землището на гр. Куклен, с възложител “Фундамент” ООД.

С постановеното решение съдът, отменя Решение № 2-III/2017 г. по оценка на въздействието върху околна­та среда на Директора на РИОСВ – Пловдив, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Преустройство на склад за строителни материа­ли в инсинератор за човешки тленни останки“ в имот в землището на гр.Куклен.

Съдът е приел, че е допуснато съществено нару­шение на административно производствените правила, което е довело и до неправилно приложение на материалния закон при постановяване на оспорения индивидуален административен акт, тъй като съществува пропуск в самото инвестиционно предложение, конкретно в съставните компоненти на инсинератора, което прави недостоверна представената информацията в доклада за ОВОС/Оценка на въздействие върху околната среда/.

Съдът е счел, че инвестиционното предложение е недопустимо спрямо предвижданията на действащия Подробния устройствен план за процесната територия повдигнат при общественото обсъждане на самия Доклад за ОВОС, респективно последователно поддържан и в хода на съдебното оспорване, както и че липсва оценка на здравния риск.

Решението може да бъде обжалвано пред Върхов­ния административен съд в четиринадесетдневен срок от съобщението до страни­те.

Припомняме, че преди повече от две години в Община Куклен беше внесено предложение за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Куклен от представители на  „Фундамент“ ООД. Последва бурна обществена реакция и подписка, събрала недоволството на повече от 2000 граждани. Пловдивският  митрополит Николай подкрепи жителите на Куклен в този неспокоен момент. РИОСВ даде своето мнение за въздействието на крематориума върху околната среда, а именно в полза на „Фундамент“ ООД.

Община Куклен съвместно с инициативен комитет  внесе дело в административния съд, с което оспори  решението  на РИОСВ. Делото дойде след гласуването в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. С осем гласа „ЗА“ и три – „ПРОТИВ“ инспекцията одобри оценката за въздействие върху околната среда по осъществяването на проекта на частния инвеститор, който иска да построи крематориум за изгаряне на тленни човешки останки.

Към днешна дата  Административния съд отмени решението на РИОСВ, като назаконосъобразно – това сподели адвокат Николай Чолаков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина