АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Нов нано- продукт възстановява естествения цвят на мозайките в Епископската базилика

Елена Кантарева: Немската експерименталната технология е на базата силициев диоксид и дотук е най-доброто нещо за укрепване на камък в реставрацията

Иво Дернев

Съвсем нов нано- продукт изненада приятно реставрационния екип, който под ръководството на Елена Кантарева работи по възстановяването на двата слоя мозайки от Епископската базилика на Филипопол. Немската експериментална технология възвръща естествения цвят на мозаечните пана до съвършенство, вижда се от пробното му използване на място в бъдещия музеен комплекс Епископска базилика.

„ След почистване на налепа укрепваме мозайката със специалния нано- продукт за консолидация на камък на базата силициев диоксид. Той, според мен, дотук е най-доброто нещо за укрепване на камък, защото е неорганичен продукт, какъвто е и камъка. Досега по света най-популярният продукт, с който се укрепваше камък в реставрацията, е един акрилов полимер, но той не дава толкова добри резултати, а и все пак е органичен материал. Много приятно изненадани сме от резултата. Възстановява естествения цвят на тесерите”, обясни пред Под тепето на място реставраторът Елена Кантарева.

Освен, че укрепва ерозиралия камък, този продукт хидрофобизира и ще предпазва по- нататък мозайката от прах и влага.  Сега реставраторите преговарят с фирмата производител. Преди няколко дни са им изпратили снимки от резултата след първото използване на продукта.

„ Те са много развълнувани от ефекта. Сега се надяваме да получим една добра цена и отстъпка за материала. Говорим за съвсем нов продукт. А достигането му до нас си има предистория. Преди две години Иван Фратев доведе в ателието свой познат германец. Той ми остави една мостра.Към онзи момент той и колегите му, екип химици, още не бяха направили фирма, а продуктът им бе по-скоро на ниво разработка. Тогава нямаше как да експериментирам с този техен продукт на място. Чак сега дойде моментът и резултатът е страхотен”, доволна е Кантарева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина