АктуалноБългарияГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовиниПод небето

Мария Габриел в Пловдив: До 2-3 месеца се очакват резултати в търсенето на лекарство за коронавируса

Учени от Европа ще обменят информация и ще работят заедно, финансирани с 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел обяви днес в Пловдив, че учени от цяла Европа са кандидатствали до 12 февруари за финансиране на разработки в търсенето на ваксина срещу коронавируса.

„На този етап имаме екипи в Италия и Франция, които вече имат яснота за това в какво се състои вирусът, затова и в рамките на моя ресор сме отпуснали средства в размер на 10 милиона евро, които вече са на тяхно разположение. Очакваме да работят в екип, да обменят данни, така че максимално бързо да постигнат резултат“, уточни тя.

По думите ѝ средствата ще са за всички екипи, а не за някои конкретно. В момента управляващия орган разглежда документите на кандидатствалите. Мария Габриел подчерта, че това е пример  как програмата „Хоризонт 2020” не е „нещо елитарно“, до което почти няма достъп, а възможност много бързо с наука да се носи полза в областта на здравето на хората.

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар.

„Учените имат яснота за ДНК-то и морфологията на вируса. Очаква ме да ни предложат бързо решение. Най-важното е, че те ще работят в екип, защото е много важно бързо да има обмен на данни и бързо да се напредне.“

Тя допълни, че е налице добра координация между страните, за да може механизмът за защита на граждани от ЕС да се задейства и те да бъдат изтеглени от опасни зони, както това се наложи от Китай.

Мария Габриел бе в Пловдив по покана на Европейския клуб към Националната търговска гимназия и отговори на въпроси на учениците за своя ресор и развитието на младежките програми на ЕС.

Българският еврокомисар подчерта, че за българите във Великобритания няма да има промяна до края на годината, но след 01.01.2021 г. жителите й ще бъдат третирани като граждани на трета страна.

Еврокомисарят разясни какво ще представлява т. нар. „фабрика за еднорози“ – европейският иновационен съвет.

„Това е новост. Най-напред в рамките на програма „Хоризонт 2020” сме направили пилотен проект, разполагащ с 2 млрд. евро, който вече е финансирал над 4500 малки и средни предприятия. Имаме и български стартиращи компании“, каза Мария Габриел.  

Целим за първи път да има на разположение на малкия и средния бизнес финансов инструмент, който да позволи да бъдат финансирани за 6-8 месеца – от идеята до продукта, а след това най-вече от продукта до създаването на пазар и развитието му в по-голям мащаб, добави тя и призовава да кандидатстват фирми с идеи в областта на зелените технологии, на т. нар. технологии, водещи до пробив, например изкуственият интелект.

Тя коментира осъществяването на зелената сделка, която е приоритет за Европейския парламент и заяви, че в това отношение трябва да бъдем много големи прагматици.

„Зелената сделка е амбицията на ЕС да превърнем нашата борба с климатичните промени в стратегия за 3 важни неща – за икономически растеж, социална справедливост и инвестиции за всички страни членки на съюза“.

Тя подчерта, че бъдещето е в развитието на цифровите умения и посочи, че сега едва 30 % от европейските имат такива умения, а в съвсем близко бъдеще 90 % от професиите ще изискват цифрови умения.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина