АктуалноЗелен градНовини

Как да преустроим старата инсталация в нова с модерно парно

Централното топлоснабдяване е чиста, уютна, екологична и модерна услуга   

Има начин старите инсталации да бъдат преустроени така, че да индивидуализират услугата

Всички искаме да живеем в чист град. Европа отпуска средства за смяна на печките на твърдо гориво, а една част от пловдивчани отдавна се ползват от комфорта на парното отопление. Други живеят с вкоренено недоверие и се оплакват, че в големите блокове са принудени да споделят общите разходи със съкооператорите. Има ли начин тези съсдски войни да бъдат предотвратени, попитахме  Петър Костадинов, ръководител на отдел Комуникации в EVN.

Г-н Костадинов, когато говорим за парно винаги има едно противоречие. Всички признават комфорта на услугата, но много често хората негодуват, че в големите блокове са принудени да споделят общите разходи със съседите, възникват междусъседски спорове, подозрения за кражби и т.н. Има ли изход от тази ситуация?

Има, и той е много по-лесен, отколкото много хора си представят. Решението е преустройство на вертикалната вътрешна отоплителна инсталация в хоризонтална. При вертикалните сградни инсталации тръбите преминават от мазетата до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Това са предимно сгради, строени преди 2000 г.

При хоризонталните сградни инсталации има само един вертикален щранг, който минава през обща част на всеки етаж (най-често през стълбищната площадка). От този щранг излизат индивидуални разклонения към всеки апартамент. На входа на апартамента се монтира уред за индивидуално измерване на топлинната енергия (индивидуален топломер). Това преустройство решава почти на 99% всички казуси, които съществуват в старите блокове.

Какви са конкретните ползи за хората?

Вече няма високи сметки за общи части – сградна инсталация, те става по няколко лева на месец, често под 10 лева. Няма вече възможност и за кражби на енергия от недобросъвестни клиенти. Енергията се ползва се и отчита индивидуално на входа на апартамента. По тази причина няма вече нужда и от разпределителните устройства ИРУ-та на радиаторите няма нужда и да се влиза в апартамент за отчет всеки месец. Не на последно място качеството на услугата се подобрява значително поради новите тръби. Има и ред други ползи като по-добра енергийна ефективност, повишава се стойността на жилището, инсталацията получава нов живот поне за 30-40 години напред. С една дума: парното става една нормална модерна услуга.

Звучи добре, но много хора си представят, че такова преустройство струва скъпо и най-вече изисква тежки ремонти?

Точно по тази причина преди четири години направихме преустройство на една сграда в центъра на Пловдив за да видим така ли е наистина. Резултатите са впечатляващи – средният разход за енергия за сградна инсталация след изминали 4 отоплителни сезона (2015–2019 г.) се намали с внушителните 85%. Средно на месец разходите за енергия от сградна инсталация в сградата е около 4 лв./месец.

Оказа се, че и ремонтите отнемат 2-3 седмици лятото и не изискват голямо къртене, шум и прах. Преустройството на общите части на сградната инсталация струваше средно по 377 лв. с ДДС, на имот, а разходите вътре в апартаментите бяха между 600 и 700 лв. Така, че ако си припомним ползите за които вече говорихме, както и че това е инвестиция поне за 40 години напред мисля, че не е непреодолима сума, още повече, че може да се заплаща и разсрочено.

Какво може вие да помогнете на хората, които искат такова преустройство?

Най-малкото с консултация за всяка една стъпка от процеса, включително техническо съдействие, оглед, предписания, съвети, варианти на изпълнение и т.н. Най-важното е, че общото събрание на всяка сграда етажна собственост е органът, койот може да реши такова преустройство да се случи, а не EVN Топлофикация. Това е така, защото хората в сградата са собственици на инсталацията, а не компанията. Ние съзнаваме, че преустройството е сериозна стъпка, и сме готови при покана от всеки домоуправител да дойдем на всяко събрание и да представим всички аспекти на такава реконструкция, защото вярваме, че само добре информирания човек може да вземе добро решение.

Има ли сгради в Пловдив, които вече са направили подобна реконструкция?

Да, има такива сгради, има и няколко в процес на реализация. Процесът е бавен и е ясно, че ще отнеме време и много убеждаване за ползите, но това е бъдещето на всички сгради строени преди 2000 г. Старите инсталации имат полезен живот, който не е безкраен и едно такова преустройство рано или късно ще дойде на дневен ред при клиентите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина